Compania EKR Elektrokontakt România, parte a grupului german Nexans investeşte de 80 milioane lei în oraşul Târgu-Jiu din judeţul Gorj, proiect care ar urma să creeze peste 800 de locuri de muncă.
Producătorul de cablaje, care mai are 2.000 de angajaţi în Arad, va primi un ajutor de stat de aproape 40 milioane de lei pentru această investiţie. Conform zf.ro, ajutorul de stat acordat investitorului german face parte din schema care susţine proiectele mari, cu impact în economie, schemă de care mai beneficiază şi grupurile germane Bosch şi Karcher, pentru fabrici construite de la zero în judeţele Alba şi Argeş.
sursa foto: facebook.com
Gorjul, şomaj cu mult peste media naţională
În acest judeţ, rata şomajului este de 7,7%, faţă de o medie naţională de 4,9% . Momentan, în Gorj, cea mai mare companie, dar şi cel mai mare angajator, este Complexul Energetic Oltenia, care tocmai ce a anunţat că trece printr-un program de restructurări. Exporturile totale ale judeţului sunt de numai 100 milioane de euro anual, ceea ce situează Gorjul la coada clasamanentului naţional. În plus, regiunea nu a fost, până acum, un magnet pentru investitorii străini.
Sunt căutaţi muncitori necalificaţi
În general, dar şi în acest caz, producătorii de cablaje lucrează în mare parte cu forţă de muncă necalificată. Salarizarea este însă pe măsură, mai exact, salariul minim pe economie. În judeţul Gorj, salariul mediu net este de 1.700 de lei, iar rata şomajului de 7,7%, faţă de 1.763 lei la nivel naţional şi un şomaj de 4,9%.
Istoria companiei în România
Elektrokontakt România şi-a început activitatea în România în 1996 în Sântana, Arad. Între timp a ajuns să aibă peste 2000 salariaţi în cele trei fabrici pe care le deţine la Sântana, Chi¬şineu Criş şi Pân-cota, toate în judeţul Arad. În ultimii doi ani, compania a trecut printr-un proces de dezvoltare. În 2013 avea 1.881 de salariaţi. Printre companiile către care livrează se numără BMW Group, Daimler, VW Group şi General Motors.
Comments are closed.