9:10, raportul dintre pensionari și angajați în primul trimestru

0

România are acum 5,2 milioane de pensionari, în timp de pensia medie a crescut cu circa 5.4%  față de trimestru anterior. 

Potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică,  pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 930 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 56,4%.

Raportul total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, cu variaţii majore în funcţie de zonă, de la 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Teleorman.

Conform zf.ro, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensie anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2%.

Numărul total al beneficiarilor pensiei sociale minim garantate (indemnizaţie socială) în trimestrul I a fost de 563.100 persoane, din care 451.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9,6% din totalul pensionarilor din această categorie. În acelaşi timp, 111.900 pensionari provin din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,7% din totalul acestora.

COMENTARII: