Salariul de referință va fi de 1.250 de lei, iar pasul de creștere va fi stabilit cu partenerii sociali, pas fix sau procent.
Cum vor fi calculate salariile
“Noi discutăm de păstrarea concepției Legii 284, legea cadru. Deci această Ordonanță nu va mai înlocui legea cadru. Vă gândiți în modul următor: un salariu de referință este 1.250 de lei. Începând cu 1.250 de lei noi vom intra în principiile grilei Legii 284 care are coeficienții aceia de echivalare și vom lua de la bază în sus, vom ridica, printr-o metodă pe care urmează să o stabilim împreună cu partenerii sociali, care poate fi cu pas fix, dar deocamdată metoda consacrată este cu procent, deci 2,5% între clase, deci vom ridica până acolo, unde ne permitem. Acesta este principiul”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Ministrul Muncii susține că se va lucra pe cifre furnizate de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice, fiecare dintre ministerele sau autoritățile care dispun de cifre de salarizare în familiile lor ocupaționale, dar și pe cifrele de la sindicate, arată Agerpres.
Sute de tipuri de încadrări
“Discutăm de 500-600 de numere, anume salarii pe diverse încadrări, pe diverse vechimi, care trebuie verificate cu grijă fiecare. De aceea, discuțiile tehnice vor fi atât generale, pentru a vedea modul de lucru, dar vor fi după aceea și pe fiecare familie ocupațională, pentru ca fiecare dintre acele cifre să poată fi verificată”, a afirmat Dragoș Pîslaru.
Consiliului Național Tripartit a avut o nouă ședință la Guvern pentru a stabili principiile care vor sta la baza noii Ordonanțe. În urma acestei întrevederi, ministrul Muncii a anunțat că noua Ordonanță privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică și adoptată de Executiv la 1 iunie.
Sporurile nu vor fi modificate
“Noi vom avea o ordonanță de corecție adusă la salarizarea personalului din zona bugetară. Prin urmare, sporurile și indemnizațiile și orice măsură specifică oricărei familii ocupaționale vor rămâne așa cum sunt ele în momentul actual. (…) Nu este vorba de înghețare. Sporturile și indemnizațiile au mersul lor. Noi ce încercăm să facem acum este să ne concentrăm pe salariile de bază”, a explicat ministrul Muncii.
300.000- 500.000 de bugetari vor beneficia de aceste majorări. Cu toate acestea, liderii federațiilor sindicale s-au declarat nemulțumiți de noua abordare a proiectului de Ordonanța de Urgență privind salarizarea din sistemul bugetar.
Comments are closed.