Auzim tot mai des afirmația: “ Vreau să fiu propriul meu șef “, însă în spatele unei declarații atât de eliberatoare stau responsabilități pe care ar trebui să le luam în considerare înaintea unei decizii cum ar fi o demisie de la actualul job.
Ești pregătit să te arunci în mare?
A începe o afacere este ca și cum construiești o barcă din temelii și pornești pe mare. Dacă nu faci asta de o viață, atunci așteaptă-te ca lucrurile să dea greș oricând. Așa că, înainte de a vă arunca în mare, este mai bine să vă răspundeți la câteva întrebări:
Aș putea supraviețui financiar și psihic la cât de sărac sunt acum?
Cifre oficiale din SUA arată faptul că în fiecare lună peste 543.000 de companii mici se deschid. Cu toate acestea, cumva, în fiecare lună se închid mai mult de atâtea afaceri. Acest lucru ar trebui luat în calcul de orice nou antreprenor.
Dacă nu cumva sunteți un geniu, sunt șanse clare să dați greș la prima experiență în afaceri. Până la urmă este perfect normal, în aceeași situație sunt alte peste jumătate de milion de firme doar în America.
Chiar dacă reușești, s-ar putea să câștigi mai puțini bani decât o faci acum cu full-time jobul pe care îl ai. Poveștile de succes pot începe mai timid. Poți trăi la un nivel mai jos decât o faci acum?
Pot funcționa fără o echipă în spate?
O altă întrebare de început este dacă poți lucra la un proiect singur fără să ai susținere? Este distractiv cu siguranță să cauți idei bune de afaceri, dar punerea lor în practică este cu o cu totul altă poveste.
De exemplu, în cazul freelancerilor, tot în State a fost arătat faptul că ei sunt mai stresați decât prietenilor lor cu un job întreg. Până la urmă nu este foarte surprinzător, luând în considerare riscurile asumate în momentul în care îți deschizi propria afacere. Da, devii stăpân pe programul tău, însă pentru businessul tău de cele mai multe ori vei avea tendința să lucrezi mai mult.În plus, dacă lucrezi de acasă, devine mai greu să stabilești un echilibru între viață și muncă.
Vrei să reîncepi să înveți?
Următoarea întrebare este dacă ești dispus să înveți marketing, vânzări și alte lucruri pe care să le gestionezi singur până îți vei permite să angajezi pe cineva.
Dintre toate însă unul este vital pentru afacerea ta: vânzările.
Următoarea întrebare este pentru momentul în care afacerea va crește. Știi să delegi? Ești confortabil cu asta?
Sunt mulți antreprenori care din diverse motive, poate chiar și pentru că sunt introvertiți, se bazează mai mult pe ei înșiși. Acest lucru funcționează doar în perioada în care ești freelancer sau afacerea este încă un start-up. Când începe să crească, va trebui să înveți să faci acest lucru. Acest lucru înseamnă că trebuie să găsești, să instruiești și să ai încredere în oameni pe care nu ai cum să îi controlezi tot timpul.
Poți deveni un mentor?
O dată cu formarea echipei va deveni important și să o ghidezi. Apare acum o altă întrebare: poți fi un mentor bun? Nu contează cât de multe cursuri de management ai absolvit, cu toate acestea poți alunga angajații buni. Ar fi bine să iei în calcul faptul că nu este suficient să știi cum să conduci, ci mai ales să vrei să conduci.
Vine acum întrebarea: îmi doresc în continuare să construiesc barca?
Dacă răspunsul este da, atunci rămâne să fii sincer cu tine despre abilitățile pe care le ai și despre ce ar trebui să mai înveți. Este mai bine să fii pregătit înainte de prima furtună.