50% dintre programatorii din țara noastră profesează în București, conform reprezentanților Patronatului Investitorilor Autohtoni.
În timp ce 40% dintre specialiștii în domeniul IT muncesc în Cluj, Timiș, Brașov, Iași, Ilfov, Sibiu și Dolj.
Acest lucru scoate la iveală faptul că, în restul zonelor țării noastre, sunt doar 10% din totalul de programatori din România. Este cert că forța de muncă din domeniul IT este concentrată în câteva centre, dintre care unul dintre cele mai cunoscute și promovate la nivel mondial este Cluj-Napoca, municipiu supranumit ”Silicon Valley-ul Europei”.
Iată ce a declarat Mihai Cioc, membru al Patronatului Investitorilor Autohtoni, pentru mediafax.ro:
„Ne punem problema – în condiţiile în care sectorul IT este prioritar în strategia de competitivitate – care este participarea fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ la această strategie de competitivitate? Pe urmă, ne mai punem o problemă, a distribuţiei resurselor.”
IT, ca brand de țară
„Ne-am stabilit IT-ul ca brand de ţară, dar câţi oameni lucrează în IT? Este IT-ul potrivit ca brand de ţară acum?”, a declarat Anca Vlad, fondatoare a grupului Fildas-Catena.r Autohtoni (PIAROM).
Nu mai este un secret faptul că domeniul IT, pentru că a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare explozivă, se confruntă cu un deficit de personal extrem de greu de ținut sub control.
Tocmai de aceea, încheierea de parteneriate cu universitățile sau chiar susținerea de conferințe în licee sunt practici tot mai des folosite de către companiile de profil.
În plus, unele dintre firmele de IT au pus bazele unor școli/academii proprii, în cadrul cărora își formează viitoarea generație de angajați.