Cât a câștigat, în medie, un român în iunie 2016

1903

În iunie 2016, în domenii precum cel economic, salariile au fost mai mari față de luna precedentă. 

 Domeniile în care salariile au crescut

Conform Institutului Național de Statistică, ” în luna iunie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”.

În general însă, câștigul salarial mediu nominal net a urcat la 2.078 lei în luna iunie a acestui an, cu 15 lei mai mare față de luna mai.

În fruntea clasamentului majorărilor de salarii se află în continuarea domeniul IT cu un salariu mediu net de 5.295 lei. La celalalt capat al clasamentului se afla domeniul hotelier, cu un salariu mediu net de 1.251 lei.

Alt domeniu cu majorări semnificative de salariu a fost fabricarea băuturilor, cu 14,5%.

  Schimbările din domeniul bugetar

În ceea ce îi privește pe cei care lucrează la stat, funcţionarii din administraţia publică au câştigat un salariu mediu net mai mare, în timp ce profesorii şi asistenţii sociali au încasat cu 0,7 %, respectiv 0,4% mai puţin. În învățământ, salariul mediu net a fost de 1.932 lei, iar în sănătate și asistență socială de 1.969 lei.

  Cine a câștigat mai puțin

Transporturi terestre și transporturi prin conducte, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, depozitare și activități auxiliare pentru transport și industria metalurgică sunt câteva dintre domeniile în care salariații au câștigat mai puțin la jumătatea anului 2016.

COMENTARII:

Comments are closed.