Cicloturismul – sprijin pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților   

0
  125 de bicicliști au pedalat, pe urmele lui Brâncoveanu, în zone rurale din Giugiu și Dâmbovița.

  Cu biciclete prin satele românești

  125 de bicicliști au pedalat 65 de km pe traseul Bolintin Vale – Florești – Stoenești – Vânătorii Mici – Corbii Mari – Potlogi la cea de-a doua ediție a turului „Bucură-te de cicloturism, pe urmele lui Brâncoveanu!”, care a avut loc pe 15 august. Într-un ritm relaxat, pe un traseu variat, participanții s-au bucurat de gustul produselor locale cu care au fost întâmpinați la fiecare popas și au descoperit obiective culturale încărcate de istorie, precum Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Conacul Drugănescu din Stoenești, Biserica Corbii Mari, Colecția sătească de la Vânătorii Mici, Schitul Strâmbu de la Găiseni. “A fost al doilea tur organizat de Outhentic Cycling Romania la care am participat în acest an și de fiecare dată am rămas încântată: colțuri aparent banale din România rurală pline de peisaje interesante, de prăjituri excepționale, de oameni primitori și de tradiții la care participă tot satul, precum bâlciul de duminică. Monumente istorice de o valoare rară, precum Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, sunt la o aruncătură de băț de capitală, iar bicicleta a fost modalitatea perfectă să le descopăr, pentru că simți mai aproape locurile prin care treci”, ne-a spus Corina Murafa, una dintre participante.

costume populare-cicloturism

 

 Turist acasă

“Deși locuiesc în zonă de ceva ani, nu am mers nicioadă ca turist în satele din jur și a fost o experienta inedită! Mulțumim că ne-ati dat ocazia sa fim turiști pe două roți <<la acas=”” noi=””>>! Foarte frumoasă tură, revenim și anul viitor!”, a promis Cătălina Roman, o altă participantă.

  Tur organizat cu ajutorul voluntarilor

Turul a fost apreciat și de Daria Drăghici, una dintre cei 35 de voluntari care au asigurat buna organizare a turului. Daria, studentă, în vârstă de 19 ani, spune că “îmi place turismul cultural și ecumenic și, bineînțeles, ciclismul, și mă bucur că am sprijinit pentru al doilea an organizarea turului, împreună cu întreaga mea familie”.

La nivel european, se estimează că cicloturismul generează anual venituri de 44 miliarde de euro, mai mult decât industria croazierelor de lux.

Asociația Adevărații Veloprieteni a fost prezentă la acest eveniment, zeci de iubitori de cicloturism venind pe două roți din Capitală. “Împreună, am putut demonstra ca nevoia de cicloturism este mare. De aceea, este necesar ca autoritățile să elaboreze legislația specifică și să sprijine programe de dezvoltare pentru a ne putea bucura de cicloturism în condiții de siguranță. Turul a fost o experianta frumoasă și pentru membrii noștri. Am apreciat frumusețea traseului și buna organizare”, a spus Mihai Deneș, reprezentantul Asociației.

  Traseul măsoară aproximativ 65 km pe drumuri de asfalt (ce mai mare parte) și pietruite, cu o mică diferență de nivel, de 50m. Harta traseului este aici: https://www.bikemap.net/ro/route/3681929-bolintin-vale-potlogi/#/z12/44.44799,25.7607/terrain. Informații despre Palatul Brâncovenesc de la Potlogi sunt disponibile aici – www.ansamblulbrancovenescpotlogi.ro.

Aflat la a doua ediție, evenimentul „Bucură-te de cicloturism, pe urmele lui Brâncoveanu!” a fost organizat de către Outhentic Cycling Romania și Asociația ROI.

 

COMENTARII: