De câte ori v-ați surprins că în pauza de masă sau chiar în cea dintre diferitele taskuri visați cu ochii deschiși la cum ar fi să vă puneți în aplicare planul de afaceri pe care îl tot construiți în minte? Poate a venit timpul ca, deși aveți un loc de muncă stabil, să lucrați în paralel la construirea businessul vostru.
Nu este un secret faptul că mulți dintre antreprenorii de astăzi au fost nevoiți o vreme să își păstreze locul de muncă la începuturile afacerii până când businessul s-a putut susține și ei și-au putut permite să își dea demisia. Această perioadă nu este una ușoară, cu siguranță, mai ales dacă nu vă mai suportați jobul actual. Este nevoie de ambiție, dar nu este suficientă, menținerea motivației în acest proces de tranziție este esențială.
Iată ce puteți face încă din perioada în care aveți statutul de angajat:
1. Clarificați-vă motivul pentru care vreți să vă deschideți propria afacere.
Poate fi vorba despre dorința de a fi propriul șef, despre independența financiară, managementul timpului, dar și despre a fi acasă cu familia mai mult. Oricare este motivul este important să vă focusați pe el inclusiv când încep să apară obstacolele.
2. Dedicați-vă propriului vis.
Trebuie să fiți 100% dedicați acestei dorințe și să fiți determinați să o duceți spre succes. Pentru acest lucru este nevoie inclusiv să găsiți soluții atunci când vă confruntați cu diverse probleme.
3. Creați-vă propria viziune asupra businessului.
Gândiți pe termen lung, gândiți-vă cum vreți să arate afacerea într-un an. Fiți specifici și intrați în detalii legate de cum este acum businessul sau ideea și cum vreți să fie în 12 luni. Câți clienți să aveți, care să fie venitul lunar?
După ce v-ați cristalizat viziunea citiți-o cu voce tare în fiecare dimineață și seară și concentrați-vă pe rezultate, pe scop. Poate vă vin și alte idei de îmbunătățire.
4. Intrați în programe de mentorat.
Sesiunile de acest gen vă pot ajuta enorm, puteți avea parte de noi idei de la ceilalți din grup sau direct de la mentorul ales. În plus, o astfel de experiență vă poate menține motivați.
5. Documentați-vă legat de domeniu.
Este foarte important să citiți tot ce puteți găsi ca informație pertinentă pentru afacerea voastră. Pe internet sunt nenumărate surse de informare valide despre cum poți să îți construiești un business de succes. Dacă considerați că aveți nevoie de mai mult decât atât, urmați un curs aplicat care să vă învețe pașii pe care să îi urmați.
În plus, deși în România nu este încă o practică utilizată la adevărata valoare, puteți lucra direct cu un coach. Folosiți tot timpul liber pentru a vă înarma cu informații și cunoștințe despre domeniul în care vreți să reușiți.
6. Rămâneți însă pozitivi cu privire la jobul actual.
În fiecare zi din acest proces gândiți-vă la lucrurile care vă plac la actualul job. Poate este vorba despre echipă, poate despre program, poate doar de cafeaua gratuită sau de scaunul comod. Despre oricare dintre acestea ar fi vorba, cert este că dacă vă focusați pe partea pozitivă, veți reuși să aveți energia necesară pentru dezvoltarea afacerii voastre.
7. Impuneți-vă reușite zilnice.
Faceți câte un pas mic, măsurabil, spre businessul vostru în fiecare zi. Vor fi și momente în care veți simți că nu face deloc progrese. Majoritatea dintre lucrurile pe care le veți face la început vor fi administrative, relativ simple. Trebuie doar să conștientizați că sunt parte prin proces. Toate aceste mici acțiuni vor crea în timp rezultate. Nu uitați să fiți motivați zi de zi!