Dr.Adina Sîrbu, Clinica Aesthetica: Mituri și adevăruri despre albirea dentară

0

Albirea dentară este una dintre cele mai populare procedee stomatologice pentru îmbunătățirea esteticii dentare, tocmai de aceea dr.Adina Sîrbu din cadrul Clinicii stomatologice Aesthetica a punctat câteva dintre informațiile importate pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când vă gândiți să alegeți o procedură de acest tip. Produsele comerciale existente pe piață, ca de exemplu: pastă de dinți, guma de mestecat, apa de gură,nu modifică culoarea dinților putând, cel mult, să dizolve petele de cafea sau de tutun de pe suprafața dentară.

Stripsurile impregnate cu agenți de albire care sunt comercializate de diferite firme nu sunt indicate deoarece la acestea nu se poate controla cantitatea de substanțe de albire care se elimină putând fi nocive pentru dinți.

Albirea dentară trebuie făcută sub supravegherea unui medic stomatolog pentru a putea controla atât procesul de albire, cât și efectele adverse care pot apărea. Albirea dentară este eficientă atât pentru colorațiile extriseci datorate substanțelor care vin în contact cu suprafața dinților, cât și pentru colorațiile intrinseci datorate unor afecțiuni apărute în perioada de formare a dinților( de exemplu: petele cauzate de tetraciclină,tratamente endodointice,flouroză dentară) sau colorația galbenă a smalțului și dentinei.

Cele mai utilizate substanțe în albirea dentară sunt peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamida de concentrații diferite în funcție de sistemul ales. Acestea se prezintă sub formă de geluri care se aplică într-o gutieră confecționată în cabinet pe baza unei amprente dentare și care sunt individualizate pentru fiecare pacient.

Ce sistem de albire este folosit în Clinica Aesthetica

În cadrul Clinicii stomatologice Aesthetica utilizăm sistemul de albire Philips Zoom WhiteSpeed care constă în sedințe de 15 minute în care se aplică gutiera împreuna cu gelul de albire și lampa cu lumină albastră – Philips ZOOM WhiteSpeed. Culorile galben și albastru sunt antogoniste pe o diagramă circulară a spectrului de culori, de aceea culoarea galbenă absoarbe culoarea albastră.

Lampa Philips ZOOM WhiteSpeed crește eficiența peroxidului de hidrogen din gelul de albire prin scindarea legăturii de carbon și astfel descompunând pigmenții colorați din smalț și dentină.Culoarea galbenă a dinților absoarbe cel mai mult lumina albastră a lămpii ,astfel pigmentarea galbenă este eliminată mult mai eficient în cazul în care se folosește gelul împreună cu Philips ZOOM WhiteSpeed.

Procedeul poate fi continuat acasă dacă există indicația din partea medicului stomatolog. Efectele adverse care pot apărea sunt sensibilitatea dentară la rece și inflamații ale gingiei. Acestea pot fi controlate prin aplicarea în cabinetul stomatologic a unor geluri care conțin Flour. Timp de două săptămâni după procedura de albire este indicat să nu se folosească alimente care colorează dinții: cafea, ceai, tutun sau ciocolată.

Despre dr.Adina Sîrbu

Absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, dr.Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială.

A pus bazele clinicii stomatologice Aesthetica din Cluj-Napoca și este unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Viena, specializându-se în tratamentul ortodontic al copiilor, cât și al adulților.

În plus, dr.Adina Sîrbu este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către Prof.Dr.Mariano Rocabado, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.

Adina Sîrbu a participat și a lecturat în cadrul a numeroase conferințe internaționale care au avut loc atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Tocmai de aceea, dr.Sîrbu a decis ca membrii echipei clinicii pe care o conduce să fie și ei prezenți constant la conferințele naționale și internaționale pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate.

O puteți găsi, așadar, în Cluj-Napoca, în cadrul clinicii stomatologice Aesthetica.

COMENTARII: