În orice profesie, pasiunea și implicarea sunt două elemente esențiale, însă cumva, în cea de medic, parcă ele capătă o altă nuanță. Tocmai de aceea, am decis să vă prezentăm povestea dr.Diana Suhaciu, medic chirurg în cadrul echipelor MedLife Grivița, MedLife Titan și Spitalul Clinic Floreasca.
Care a fost motivul pentru care ați ales specializarea în chirurgie?
Am ales ca specialitate chirurgia în timpul studenției din momentul în care am început stagiul respectiv. Mi-a plăcut să intru în sala de operație, eram fascinată să văd cum se mișcă mâinile chirurgilor, precizia și siguranța lor, precum și posibilitatea de a face tot ce este necesar pentru a „repara” și ameliora suferința imediată a pacientului.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le experimentați în calitate de chirurg în timpul efectuării intervențiilor chirurgicale ca prim operator?
După părerea mea, satisfacția chirurgului este reprezentată de efectuarea corectă și rapidă a intervenției chirurgicale, de posibilitatea de a realiza operația folosind tehnicile potrivite fiecărei situații particulare, cât și de bucuria pacientului postoperator.
Cum gestionați preconcepțiile pacienților despre doamnele doctor chirurg? Există astfel de preconcepții și diferențe între sexe?
Din păcate, există aceste preconcepții, deși sunt multe femei care practică această meserie chiar foarte bine. Consider că cel mai important este să îți practici meseria cu pasiune, iar în timp, toate se vor așeza cum trebuie.
Care sunt provocările principale cu care vă confruntați în timpul consultului cu pacienții și cum vă adaptați la nevoile și temerile lor individuale?
Fiecare pacient este diferit, în special în funcție de afecțiunea pentru care se prezintă. Prin înțelegere, empatie și sinceritate cred că multe situații pot fi gestionate.
Cum percepeți nivelul de pregătire și infrastructura în domeniul chirurgiei în România și cum credeți că se compară cu standardele internaționale?
Nivelul de pregătire este foarte subiectiv, depinde atât de mentorul pe care îl ai, precum și de dorința și interesul rezidentului. Sunt centre importante și foarte bine dotate, dar care nu au deschiderea sau, dimpotrivă, nu au oamenii necesari să le poată utiliza.
Ce vă motivează să participați ca ajutor operator la intervenții chirurgicale și cum considerați că această experiență vă îmbogățește abilitățile profesionale?
Începutul în chirurgie este fie în spatele chirurgului operator, fie alături de el. Consider că a fi ajutor la început, alături de un chirurg experimentat, este o oportunitate să înveți gesturile, să observi cum găsește soluții în situații limită, iar a fi ajutat într-o operație de către mentor te responsabilizează să crești în calitate de chirurg.
Cum abordați gestionarea garzilor și cum vă păstrați reziliența și energia în fața unui program solicitant?
În chirurgie, gărzile sunt esențiale prin multitudinea de cazuri care apar într-un timp scurt. Nu toate gărzile sunt solicitante, câteodată te mai poți odihni, dar cred că ajungi să îți înveți corpul cu un număr mic de ore de somn, dar suficiente. Cafeaua și muzica sunt un ajutor minunat.
Care sunt aspectele cheie în îngrijirea preoperatorie și postoperatorie a pacienților și cum contribuie acestea la succesul intervențiilor chirurgicale?
Îngrijirea preoperatorie este importantă atât pentru psihicul pacientului, cât și prin diverse tehnici de reechilibrare hidroelectrolitică a tranzitului. Cu cât totul este pregătit din toate punctele de vedere pentru operație, cu atât îngrijirea postoperatorie decurge lin.
Cum se desfășoară supravegherea cazurilor grave în timpul garzilor și cum coordonați eforturile pentru a asigura o îngrijire de calitate?
Echipa de gardă este alcătuită din mai mulți membri, iar șeful de gardă este cel care îi delegă pe fiecare. Consider că este necesar ca echipa să fie bine sudată și membrii să aibă încredere unii în ceilalți. Astfel, împarți interesul și grija pacienților, când unii dintre membri se află în sala de operație, ceilalți susțin și evaluează pacienții din gardă și cei aflați în spital.
În calitate de specialist în proctologie, cât de dificilă este interacțiunea cu pacienții ținând cont că vorbim de afecțiuni în zona intimă?
Pacienții cu astfel de afecțiuni poate mai rușinați sau timizi, dar de cele mai multe ori vin pregătiți psihic știind că doar după un examen corect pot primi tratamentul adecvat.
Despre dr. Diana Suhaciu, medic chirurg
Dr.Diana Suhaciu este medic chirurg în cadrul echipelor MedLife Grivița, MedLife Titan și Spitalul Clinic Floreasca. În cadrul acestor unități medicale, activitatea dr.Diana Cucu include:
- consultații pacienți
-
efectuarea de intervenții chirurgicale ca prim operator
-
participarea ca ajutor operator la intervenții chirurgicale
-
efectuarea de gărzi
-
îngrijirea pre- si post-operator pacienți
-
efectuarea de anuscopii și efectuarea de procedee minim invazive pentru boala hemoroidală, fistule perianale, abcese perianale
-
supravegherea cazurilor grave existente în secții, internate în cadrul gărzii.