Efectele pandemiei asupra dinamicii pieței forțelor de muncă, dar și asupra atitudinii candidaților încep să fie din ce în ce mai clare. Potrivit unui studiu realizat de eJobs România, citat de zf.ro, aproape 44% dintre candidați ar accepta un loc de muncă sub nivelul lor de experiență. În plus, 43% dintre candidați au declarat că ar accepta un salariu mai mic față de cel avut la fostul loc de muncă. Mulți dintre românii care sunt acum în situația de a-și căuta un loc de muncă sunt deschiși atât pentru a accepta un loc de muncă part-time(29%), cât și pentru a trece printr-un proces de reconversie profesională(19%).
Flexibilitatea este cuvântul cheie în descrierea atitudinii românilor aflați în această perioadă în căutarea unui nou job. Fie că este vorba despre mutarea într-un alt oraș sau chiar într-o altă țară, fie că este vorba despre a se orienta spre un nou domeniu de activitate, toate sunt variante pe care cei care sunt acum fără loc de muncă le iau în calcul. Este vorba, în special, despre situația în care ei nu vor reuși în următoarele 2-3 luni să se angajeze.
Câți șomeri sunt în România
Potrivit celor mai recente date făcute publice de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în noiembrie 2020 în România erau peste 290.000 de persoane fără un loc de muncă, dintre care peste 141.000 erau femei. Dintre aceștia, peste 74.000 erau fără studii sau cu doar cu ciclul primar absolvit, în timp ce, la cealaltă extremă, se aflau peste 18.800 de români cu studii universitare care se aflau în căutarea unui nou loc de muncă. Numărul celor cu studii superioare, însă șomeri, a crescut semnificativ pe parcursul anului trecut. În ianuarie 2020 erau 13.847 de astfel de persoane, în timp ce, spre finalul anului, în noiembrie 2020, discutam de 5000 de persoane în plus.
Din totalul de români fără un loc de muncă, doar aproape 86.000 mai beneficiază de indemnizația de șomaj.
Rata șomajului a înregistrat o creștere pe parcursul anului trecut. În luna ianuarie a fost de 2.98% și a atins valoarea de 3.32% în luna noiembrie.