Rata noilor angajaţi din România, indicator care măsoară ponderea persoanelor care ocupă locul de muncă actual de mai puţin de 12 luni în totalul populaţiei ocupate, a ajuns la 7,2% în 2015, atingând cel mai ridicat nivel din 2009 încoace.
România, la coada clasamentului UE
Faţă de anul anterior, rata noilor angajaţi din România a crescut cu 1,5 puncte procentuale însă, în continuare, România este la coada clasamentului Uniunii Europene în privinţa acestui indicator, arată un raport Eurostat.
Rata de 7,2% a noilor angajaţi în România din 2015 este la jumătate faţă de media Uniunii Europene, care a fost de 14,5% anul trecut. În acest indicator intră atât noii angajaţi, cât şi cei care şi-au schimbat locul de muncă în ultimul an.
“Angajaţii din alte ţări sunt mult mai mobili decât românii, îşi schimbă mai uşor zona în care lucrează. Şi la noi au început să fie tot mai dese proiectele de relocare a candidaţilor din Moldova şi din Oltenia în zonele în care există producţie”, a spus Bogdan Drăgoescu, operations manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Lugera, pentru mediafax.ro.
Țările cu cea mai mare rată a noilor angajați
Danemarca este țara care conduce topul țărilor europene cu cea mai mare rată a noilor angajați, cu o rată de 23,1%, urmează: Suedia (21,1%), Cipru (19,7%), Finlanda (18,5%), Marea Britanie (18,1%) şi Spania (17,8%).
La polul opus sunt, pe lângă România, state precum Bulgaria, cu o rată de 10,7% a noilor angajaţi, Italia (10,8%) şi Grecia (10,9%).