Hai în Sat la Operă, conceptul conturat și demarat de Asociația Culturală „Hai în Sat”, o organizație non-guvernamentală care își asumă misiunea de a contribui la culturalizarea şi educarea tinerilor din comunităţile rurale și la revitalizarea satului românesc, întrece toate așteptările.Hai în Sat la Operă a pornit din dorința membrilor organizației Hai în Sat de a oferi comunităților rurale oportunități care să diminueze discrepanța dintre sat și oraș, prin cultură și contexte de voluntariat de calitate.
Lansat în luna octombrie, proiectul a debutat cu o serie de obiective îndrăznețe și cu o agendă care presupunea pe parcursul a 5 luni, octombrie și februarie, organizarea unor reprezentații artistice în 10 comunități rurale diferite din cadrul județului Cluj.
Haî in Sat la Operă a ajuns la evenimentul cu numărul 5 din 10 iar concluzia este una cât se poate de încurajatoare: Satul are sete de cultură!
Pe scenele celor cinci Cămine Culturale (Suceagu, Viștea, Mărișel, Sâncraiu și Corușu) au urcat artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca, într-o colaborare inedită și cu un repertoriu de excepție: arii celebre, muzic hall-uri sau prelucrări ale unor șlagăre care au făcut istorie.
Ajuns deja la a 5-a ediție, Hai în Sat la Operă a reușit să adune în jurul conceptului original un public de peste 500 de participanți din mediul rural – majoritatea oameni simpli, aflați pentru prima oară în contact cu un astfel de eveniment. Publicul a fost unul divers, de la copii ai școlilor din localități, până la familii întregi sau persoane peste 80 de ani. Mai mult decât atât, organizația a reușit să ofere și contexte de voluntariat, atât pentru tinerii din cadrul comunităților rurale, cât și pentru persoane din mediul urban, având până acum peste 90 de voluntari implicați în organizarea evenimentelor.
Managerul de proiect, Mădălina Boțu declară că după parcurgerea primei jumătăți de drum, proiectul Hai în Sat la Opera se dovedește deja a fi o reușită: „Răspunsul oamenilor la această inițiativă ne-a depășit cu mult așteptările! Pe lângă susținerea recurentă pe care am avut-o din partea publicului larg, numărul neașteptat de mare de participanți ne-a luat cu totul prin surprindere. Am avut spectacole în care am avut chiar și peste 150 de participanți în sală! Asta ne dovedește cu siguranță că muzica are puterea de a aduce comunitatea împreună, mai ales în rândul comunităților din mediului rural și poate și mai important decât atât, faptul că în mediul rural există cerere pentru astfel de proiecte”.
Hai în Sat la Operă, ediția cu numărul 5 desfășurată în Corușu, duminică, 2 decembrie, s-a bucurat de prezența extraordinară a lui Rareș Munthiu – concert maestrul orchestrei Operei Naționale Române din Cluj Napoca – o personalitate a scenei muzicale românești și internaționale, care a susținut un recital de excepție alături de artiștii instituției menționate.
Proiectul continuă cu încă 5 reprezentații în următoarea perioadă: 9 decembrie – Mănăstireni, 13 ianuarie – Popești, 27 ianuarie – Mera, 10 februarie – Aghireșu, 24 februarie – Baciu. Organizatorii se așteaptă ca până la finalul proiectului să depășească obiectivul pe care l-au stabilit inițial, cel de a facilita accesul la cultura și artă pentru un număr de 1000 de persoane din mediul rural.
Următorul eveniment marca Hai în sat la Operă va avea loc duminică, 9 decembrie, în localitatea Mănăstireni!
Marea surpriză pe care organizatorii au pregătit-o comunității, este aceea că soliștii Operei Naționale Române, înaintea reprezentației care va avea loc la Căminul Cultural din Mănăstireni vor participa la slujba religioasă dintr-un cătun învecinat, locuit de doar câteva suflete, unde vor cânta în biserică alături de preotul Florin Sampelean.
Pentru derularea acestui proiect, pe lângă resursele proprii, Asociația Culturală Hai în Sat beneficiază de o finanțare prin programul „În stare de bine”, program susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro ), un grant de finațare pentru organizații care schimbă România în bine.