Stii acele persoane pe care lumea le admira, care au povesti impresionante, care par sa fi cucerit domeniul in care activeaza si a caror carte de vizita poate purta usor mentiunea Om de succes? De multe ori credem ca sunt undeva pe un piedestal, prea greu de ajuns la ele si cu atat mai greu sa ai posibilitatea de a invata de la astfel de oameni. Insa ei sunt persoane care au ajuns acolo unde poate iti doresti si tu sa fii si e mult mai usor sa inveti de la o persoana care a ajuns acolo si care stie reteta.
Si ei sunt oameni, la fel ca tine. Cea mai mare greseala pe care o poti face e sa consideri ca astfel de persoane sunt ceva specimene rare care traiesc altfel decat tine si sunt mai presus de muritorii de rand. Partea cea mai buna e ca si ei sunt oameni, majoritatea porniti de jos si ajunsi pe culmi prin forte proprii, iar a da mai departe din ceea ce au dobandit devine unul din lucrurile pe care doresc sa le faca.
Cum să îți alegi mentorii
Chiar daca de cele mai multe ori par inabordabili si e foarte greu sa le captam atentia, iti voi prezenta mai jos cateva modalitati prin care sa reusesti sa ai cel putin 2 mentori. Un obiectiv bine setat e pe jumatate atins.
In primul rand e important sa iti setezi un obiectiv. Stiu ca suna ciudat, dar iti voi spune cum am esuat eu la inceputul anului trecut in a avea mentori. Ca la orice inceput de an mi-am stabilit obiectivele pe noul an si printre ele era sa am 5 mentori. Eram foarte incantat ca o sa invat de la 5 persoane si totul o sa fie roz pentru mine. Insa a trecut o luna, inca una si dupa 3 luni nu aveam nici un mentor nou.
Ma uitam la obiectivul meu si era frumos reprezentat de 5 figurine, dar cam atat. In acel moment mi-am dat seama ca ceva nu se leaga si ca daca as vrea sa invat de la cineva va trebui sa imi schimb strategia.
Stabilește-ți obiective clare
Am luat un pix si o foaie si am inceput sa ma gandesc la oamenii pe care ii cunosc si de la care mi-ar place sa invat. Am invatat asa de multe de la mentorul meu de atunci, Lorand Soares Szasz, incat voiam sa mai gasesc si alte persoane care sa ma inspire si care sa ma ajute sa ma dezvolt. Mi-am facut o lista , dupa care am rezumat totul la un shortlist de 3 persoane – au mai fost pe parcursul anului si altele, dar ca sa nu lungesc articolul ma voi rezuma doar la cele 3.
Fiecare avea ceva care ma determina sa imi doresc sa invat de la el. Unul era un extrem de bun manager si eram impresionat de modul in care lua deciziile de business, celalalt facea bani din pasiunea lui, ceea ce imi doream si eu, iar a treia persoana era o specialista foarte buna si cand ma uitam la ea imi doream sa devin si eu la fel.
Cu pasi mici spre atingerea obiectivului
In al doilea rand, o strategie buna iti poate asigura succesul. Cand eram adolescent nu indrageam jocurile de strategie, insa acum cred ca strategia face parte din orice reusita. Asa ca mi-am pus la cale cate o strategie pentru fiecare din cele 3 persoane. Pe una am invitat-o la o cafea si am inceput sa povestim, sa ii adresez o multime de intrebari, iar la final m-am asigurat ca vom mai avea ocazia sa ne intalnim pentru ca imi doresc sa invat de la el.
Cu o alta persoana am tatonat terenul aproape 6 luni. Am inceput sa particip la evenimente la care participa el, l-am urmarit in mediul online si am studiat cat de multe am putut despre activitatea pe care o presta. M-am asigurat ca voi fi remarcat de el de cat mai multe ori. Apoi mi-am stabilit o intalnire, care nu a durat mai mult de 20 de minute in care l-am intrebat daca e dispus sa ma lase sa invat de la el si daca vrea sa ma mentoreze. A fost mai mult decat deschis si de atunci am avut mai multe ocazii in care am putut sa invat de la el.
Cu cea din urma persoana a fost din nou o munca pe o perioada mai lunga. Evenimente, conferinte, intalniri de afaceri si intr-o zi, la Iasi, mi-am facut curaj si i-am spus cat de mult o apreciez pentru ceea ce face la nivel profesional si apoi am intrebat-o daca pot sa ii cer sfaturi si sa invat de la ea. A existat deschidere si o consider si acum mentorul meu.
Nici o relatie de mentorat nu era stabilita daca nu aveam strategia facuta: studiu online, evenimente, intalniri – in primul rand pentru a cunoaste mai bine persoana si a vedea cum gandeste si apoi pentru a ajunge de cat mai multe ori in contact cu ea.
Ofera si tu ceva in schimb
Chiar daca te gandesti ca nu ai ce sa le oferi unor astfel de persoane iti garantez ca pe durata interactiunii vor aparea oportunitati, e important sa fii deschis si sa actionezi atunci cand ai ocazia. Am oferit recomandari, am pus persoanele respective in legatura cu potentiali colaboratori, am recomandat potentiali clienti, am facilitat accesul la un eveniment, sau pur si simplu am spus o vorba buna.
Tot timpul ai ceva ce poti oferi. Si un ultim lucru, dar nu cel din urma. E important sa frecventezi locuri comune. Aici ma refer la restaurante sau cafenele, daca sunteti din acelasi oras, evenimente locale sau nationale si chiar sa cumperi serviciile sau produsele lor.
Tin si acum minte cat de indragostit am devenit de salate dupa ce am cunoscut 2 tineri care au facut din salate un business romanesc cu reputatie si cu prezenta peste granite. Dupa ce am aflat ce este in spatele afacerii si am avut cateva discutii din care am invatat enorm de mult nu am putut sa nu vorbesc si altor persoane despre ei cu orice ocazie. Si acum cand vreau sa mananc o salata nici nu se pune problema despre locul de unde o voi cumpara.
E important sa ajungi sa dezvolti o relatie profesionala sau de mentorat cu aceste persoane. Vei avea enorm de multe beneficii de pe urma lor. Dar e bine sa ai in vedere ca nu e usor. Insa ce lucru bun e usor de dobandit?Succes la gasirea persoanelor potrivite care sa iti devina mentori!
Un articol de Bogdan Băbălău-Maghiar