Au intrat pe piață în plină criză financiară, cu un târg de asigurări, iar în șapte ani au reușit să se poziționeze în top în acest domeniu organizând evenimente precum TeCOMM, HR Summit, The Woman, Touristica, Architecture și nu numai. Este povestea Crinei și a lui Bogdan Ciocian, fondatorii Libero Events. Vă invităm să citiți un interviu despre etapele prin care au trecut de la primul eveniment, până acum când unele au ajuns la cea de 15-a ediție.
Cum a apărut ideea unei firme de evenimente?
Bogdan: Uneori cauți idei sau proiecte, alteori te caută ideile pe tine. Pentru noi a fost a doua variantă. Așa a vrut Dumnezeu să fie, întrucât nu aveam niciun fel de expertiză în zona evenimentelor. Ba mai mult, partea amuzantă e, că la ora la care am organizat primul târg, mai vizitasem un singur eveniment similar cu câteva luni înainte. Dar viziunea nu ține de experiență, iar cultura se formează.
În business cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai nu sunt nici banii, nici ideea, nici oamenii. E cultura antreprenorială pe care o ai. Idei au mulți, resurse se găsesc, iar oamenii potriviți vin acolo unde este o cultură potrivită. Nu am avut-o de la început, însă am știut mereu ce avem de facut și, relativ repede, ne-am format o cultura propice dezvoltării proiectelor.
Crina: Să o luăm cu începutul, nu? Credeam și acum 7 ani, exact cum încă mai credem, că piața din România are potențial și poate fi dezvoltată constant și am pornit de la ce ne-am fi dorit noi să vedem în cadrul evenimentelor de profil.
Aveam deja început un mic business pe partea de outdoor – spații publicitare pe panouri cu led și am hotărât că acesta este următorul pas: organizarea de evenimente B2B și B2C.
Și să mai luăm în calcul că amândoi aveam la acel moment și experiență pe partea financiară, job-urile noastre anterioare fiind în domeniul bancar. De la cifre am plecat spre ideile care au venit din aproape în aproape, iar lucrurile au avut un parcurs firesc – trecerea către obiectul de activitate actual: event planning.
Cum era piața de profil din România? Dar cea din Cluj?
Crina: La momentul în care noi am pornit acest business, statisticile nu erau cele mai prietenoase, piața fiind în scădere. Am înțeles cumva că era un proces firesc, dar care în timp, poate fi ghidat și dezvoltat prin dorința de a livra evenimente de calitate.
Era la început, mai ales în zona Transilvaniei. În același timp, dornică de informații noi. Lumea testa. Și exact așa a început și povestea noastră. Crezând că acesta este pasul ce trebuie să îl facem, evoluând împreună cu publicul nostru și urmărind așteptările lor, livrând întotdeauna și peste acestea.
Care a fost primul eveniment pe care l-ați organizat?
Crina: Târgul de Asigurări, care nu a fost neapărat un succes pe obiectivul pe care ni l-am propus inițial. Lumea nu era atât de receptivă la ideea de precauție, la asigurarea viitorului. Sau cel puțin nu simțeau nevoia să caute oferte pe acest domeniu. Iar să organizezi un târg de asigurări la început de criză financiară, când fiecare dintre noi nu mai știa de unde să taie cheltuielile personale, a fost cu adevărat îndrăzneț, dacă nu chiar fără noimă. Expozanții însă au fost mult mai interesați de asemenea evenimente decât am crezut noi. De aici a pornit ideea târgului Touristica, proiect care va aniversa 15 ediții în această toamnă, la Cluj.
Cum ați reușit să vă educați publicul, să îl obișnuiți cu astfel de evenimente?
Bogdan: Când îți asumi rol de educator în piață, înțelegi și riscurile care vin o dată cu acesta. Oamenii judecă, pun întrebări nepotrivite sau aleg greșit. Alteori se nasc situații amuzante. Îmi amintesc că la prima ediție a târgului de turism întâlneam mulți vizitatori ai evenimentului care întrebau la standuri cât costă broșurile cu oferte de vacanță, pe care expozanții le întindeau cu amabilitate spre ei. Apoi, pe măsură ce oamenii s-au obișnuit au început să vină să adune singuri cataloage cu oferte, apoi a doua zi se întorceau să pună diverse întrebări sau să achiziționeze o vacanță.
Acum, dupa 14 ediții, majoritatea vizitatorilor vin cu o idee foarte clară și cu bani în buzunar la standurile din târg și pleacă după două ore cu destinația stabilită și hotelul deja plătit. Așa au evoluat lucrurile, iar procesul este abia la început.
Totuși, în România se organizează în 2016 evenimente de calitate și, uneori, standardul serviciilor este peste unele evenimente din țările mai dezvoltate.
De la Târgul de Turism Touristica, am început să adăugăm în portofoliul nostru și evenimente business, pe domenii ca Leadership, eCommerce, Resurse umane, Arhitectură și evenimente pe IT.
Crina: Și am făcut asta prin mult research, conceptele utilizate și inovatie, urmărind trenduri, fiind atenți la nevoile pieței. Evenimentele ca The Woman, TeCOMM, HR Summit sau Architecture au avut încă de la început un public-țintă, nișat exclusiv pe anumite domenii de activitate, alături de strategiile, planul de business, bugetele alocate pentru fiecare eveniment în parte și bineînțeles, performanța lor de la an la an.
A fost dificil să vă formati echipa la începuturi? Existau specialiști pe piață?
Bogdan: Eram o mână de oameni muncitori, dornici să aducă ceva bun pe piață. Existau și la acea oră specialiști, dar mai presus de toate, eu cred că cel mai mult a contat că am format echipa prin multă muncă. Noi suntem o companie care formează mai mult decât una care caută “experimentați”.
Crina: Și ne-am format pas cu pas. Am crescut frumos, în timp. Suntem tineri si creativi. Încă de la început am ales în echipă oameni care iubesc ceea ce fac și care se definesc constant prin evenimentele pe care le organizăm.
Cum s-a dezvoltat piata de profil de atunci?
Bogdan: Aș spune că este în continuă expansiune. Pe fiecare domeniu. Participanții au nevoie de informații mereu updatate, simt mereu nevoia să fie conectați la nou. Acum componenta de networking este mai importantă decât în trecut. Acum 10 ani se punea accent pe know-how și content . Acum participanții caută un mix de aspecte.
Publicul este în căutare de tool-uri, sisteme inovatoare, care să faciliteze munca lor.
Cât de mare este concurența acum și care sunt elementele care vă diferențiază?
Crina: Nu îmi place să folosesc termenul de ”concurență”. Piața are potențial, astfel că mai degrabă evenimentele fac diferența și nu numărul agențiilor. Te ține mereu în priză dorința de a veni cu un content de calitate, prin oferirea know-how-ului cât mai aplicat, sesiuni de dezbateri pe teme de actualitate și dorința de a implementa cele mai noi strategii, de a aduce teme și speakeri de interes, de a ridica de la ediție la ediție statutul evenimentului. Credem în parteneri care ne devin prieteni, în crearea de comunități și autodepășire.
Organizatorii români ies și în afară cu diverse evenimente. Luați în calcul această variantă?
Bogdan: Pas cu pas. Avem în vedere și noi acest obiectiv. Însă între timp, privind la planul de afaceri pe termen scurt, ne dorim să livrăm conținut de calitate, idei bune și specialiști internaționali și naționali renumiți celor care ne oferă încrederea lor la fiecare ediție, noi reușind să ne aliniem la standardele internaționale.
De-a lungul anilor ați reusit să creați comunități în jurul evenimentelor. Cum ați reușit?
Crina: Exact cum zicea și Bogdan, prin toate elementele de încredere pe care le-am oferit participanților și partenerilor noștri, cu fiecare ediție, fiind atenți la trenduri și la nevoile participanților și colaboratorilor. Comunitățile create sunt cele care au acces în exclusivitate la noutățile cu privire la evenimentele noastre. Astfel, așa cum au crescut evenimentele, în aceeași manieră au crescut și comunitățile.
În ce domenii organizați acum evenimente?
Bogdan: Ne întâlnim cu comunitățile noastre pe evenimente precum Leadership, eCommerce, Marketing, Resurse umane, Arhitectură, Fiscalitate, dar și în zona IT, pe Software Architecture, Java sau turism.
Care sunt orașele cu cea mai mare cerere pentru evenimente business?
Crina: Cred că fiecare oraș are potențial pe anumite domenii. Noi suntem orientați în prezent spre orașe precum București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Și cred că deocamdată pentru viitorul apropiat și mediu, aceștia sunt polii ce vor atrage evenimentele importante.
Care este sfatul vostru pentru tinerii care vor să intre în acest domeniu?
Crina: Să nu ezite să facă asta. Dar să o facă bine astfel încât împreună să ridicăm standardele mereu. Și pe o parte dintre ei îi așteptăm chiar să vină să ne cunoască, fie în calitate de colaboratori, fie în calitate de participanți. Și să nu uite ”Good luck is the result of good planning”. Înainte de toate, viziune, cultură, analiză, plan de business, plan financiar și perserverență.
Bogdan: Și să muncească pentru ceea ce își doresc, dar constant. Să devină specialiști și să nu se descurajeze. Așa am început, noi, cei din tagma veche.