Din interviul oferit de Monica Soare veti putea afla cele mai noi tendinte din domeniul IT, atunci cand vine vorba despre managementul resurselor umane
Monica Soare a ocupat pozitia de HR Manager in companii precum Ursus si Merck Sharp & Dohme, unde a condus strategii de managementul schimbarii, avand o abordare de marketing asupra recrutarii. Ea activeaza de peste 10 ani in domeniul HR&management, iar din anul 2011 este CEO la Artwin Consulting, companie de consultanta in resurse umane specializata pe recrutarea de specialist pentru domeniul IT.
1. Cum a fost primul semestru al anului 2015 pentru domeniul IT din Cluj din perspectiva resurselor umane?
Creșterea din domeniul IT a continuat și în 2015, rămânând probabil sectorul cel mai dinamic al economiei atât la nivel local, în Cluj-Napoca, dar și la nivel național. Limitarea extinderii acestui sector este dată din nou de numărul redus de candidați comparativ cu cererea de specialiști. Sunt numeroase companii care și-ar fi dorit o expansiune mai mare decât au realizat. Câștigătorii au fost și de data aceasta cei care au creat programe atractive de atragere a studenților în programe de internship, contrabalansate de sisteme de motivare și reținere a a seniorilor care să susțină aceste internshipuri.
2. Cât de mare a fost, în acest interval de timp, migraţia angajaţilor de la o companie la alta?
Într-un sector atât de dinamic precum IT-ul, este normal ca migrația să se mențină la un nivel ridicat. În rândul candidaților seniori observăm o ușoară maturizare a pieței, în sensul în care candidații pun lucrurile în perspectivă și judecă o ofertă sub aspectul provocărilor și nu doar al banilor.
3. Ce noi metode folosesc companiile pentru a-i atrage pe IT-işti?
Într-o piață atât de dinamică precum cea IT, atragerea candidaților trebuie să urmărească un principiu: abordarea de marketing, respectiv înțelegerea nevoilor clienților (în cazul nostru a candidaților), crearea unui produs (brand de angajator) care să răspundă acestor nevoi și o comunicare continuă și adecvată.
Este o mare greșeală să ne imaginăm că lucrăm odată la brandul de angajator și gata am rezolvat problema. Nevoile candidaților și competiția se schimbă, iar noi trebuie să adaptăm în permanență oferta și comunicarea la aceste modificări.
Dacă în trecut oferirea unor spații de recreere generoase putea reprezenta un atu în atragerea de noi candidați, acum acest lucru pare ca ceva normal, de așteptat la un angajator în sectorul IT. Se observă o tendință de flexibilizare a beneficiilor, astfel încât angajații pot alege acele pachete care li se potrivesc mai bine.
4. Care sunt, în general, motivele care îi determină pe aceştia să îşi schimbe locul de muncă?
Motivele cele mai frecvente pe care le-am întâlnit sunt legate pe de o parte de provocările proiectelor, iar pe de altă parte de aspectele financiare. Oamenii de IT sunt dornici să fie la curent cu ultimele tehnologii, să folosească cele mai recente versiuni ale limbajelor de programare, să fie implicați în proiecte complexe de dezvoltare și mai puțin de mentenanță.
5. În primele şase luni ale acestui an, cum au evoluat veniturile în acest domeniu de activitate?
Și în 2015, creșterile salariale în IT sunt peste media pieței, estimându-se că până la finalul anului aceasta să se situeze undeva la 14-15%. Presiunea mare pentru formarea rapidă a unei echipe face ca ofertele salariale să fie generoase. Pe termen lung însă aceste creșteri vor determina o reorientare a angajatorilor către zone ale globului unde salariile sunt mai scăzute pentru a-și putea păstra competitivitatea pe piață. Românii au avantajul că vorbesc foarte bine Engleza, sunt mai apropiați din punct de vedere cultural de populația vestică, iar fusul orar al României permite suprapunerea programului de lucru cu câteva ore inclusiv cu SUA.
6. Cum vedeţi domeniul IT din Cluj în următorii ani?
Sectorul IT va continua să crească în România, limitarea creșterii fiind dată doar de numărul insuficient de candidați. Chiar dacă universitățile pregătesc încă un număr limitat de absolvenți, companiile sunt creative și creează propriile școli de formare profesională.
Vor fi din ce în ce mai multe persoane care iși vor schimba meseria orientându-se spre IT, în căutarea veniturilor suplimentare. Este adevărat că este mai dificil ca aceste persoane să ajungă la nivelul unui absolvent de facultate, dar poate rezolva anumite aspecte rutiniere din proiecte. Primul departament din IT în care s-a vâzut această tendință este cel de QA (quality assurance), unde un tester nu trebuie să aibă pregătire de specialitate.
Piața salarială a Clujului este pe locul 2 la nivel național, după București, dar există încă o diferență de aproximativ 20% față de salariile din capitală.
Comments are closed.