Munca la negru, încă în floare

1001

141 de persoane care munceau la negru au fost descoperite în doar o săptămână de către Inspecţia Muncii. Dintre acestea 23 erau din județul Constanța.  Controalele ITM au fost realizate în perioada 10-14 august şi au fost urmate şi de aplicarea unor amenzi în valoare totală de peste 340.000 de euro.

    Angajatorul raspunde penal

Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii au făcut 9 propuneri de cercetare penală. Potrivit modificărilor aduse Codului muncii în mai 2011, noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală, refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.

Inspectia Muncii-sursa olttv.ro

sursa foto: olttv.ro

    Peste 270 de angajatori sanctionati

În total, în urma acestor verificări au fost sancţionaţi 271 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 432.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 36 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 17 dintre ele s-au înregistrat în București. La nivel național au fost dispuse 3 opriri de echipamente și 5 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor.

În acest sens, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a declarat: ”Coordonarea echipelor de inspectori care acționează în teren a îmbunătățit comunicarea și calitatea actului de control. Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor este domeniul în care și o dată dacă se greșește poate fi fatal. Aceasta ne motivează implicarea în scopul determinării angajatorilor să asigure pentru fiecare lucrător un mediu de lucru sănătos, sigur și productiv.”

 

COMENTARII:

Comments are closed.