25% dintre tinerii români cu vârste între 20 și 24 de ani nu sunt angajați, deși nu mai studiază. La nivel național este vorba despre peste 270.ooo de persoane, conform biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.
Situație alarmantă în țara noastră
România a înregistrat una din cele mai mari creşteri de la nivelul Uniunii Europene faţă de anul 2006, când procentul tinerilor fără ocupație era de sub 19% din total.
În timp ce în România discutăm de aproape un sfert dintre tinerii cu vârste între 20 și 24, la nivel european, media arată că ponderea tinerilor care nici nu învaţă şi nici nu lucrează este de 17,3%, în creştere cu 1% faţă de anul 2006.
Comparații cu alte țări europene
Dacă în România rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 24%, state precum Germania se confruntă cu un şomaj scăzut, între 5 şi 7%, în rândul acestei categorii de populaţie, pentru că tinerii sunt bine pregătiţi şi absorbiţi de piaţa muncii.
Aceeași statistică Eurostat citată de zf.ro arată faptul că statele cu cea mai mare pondere a tinerilor neangajați sunt Italia (31%), Grecia (26%), Croaţia (24%), România (24%) şi Bulgaria (24%), în timp ce ţările cu cele mai mici rate ale tinerilor prinşi în aceste statistici sunt Olanda (7%), Norvegia (8%), Luxemburg (8,8%), Danemarca (9,3%), Suedia (9,3%) şi Germania (9,3%).