19% din salariații din România sunt absolvenți de studii superioare, față de 33% cât este media din statele Uniunii Europene.
Țările cu cei mai puțini licențiați printre angajați
România se clasează, astfel, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește ponderea licențiaților pe piața locurilor de muncă. Țara noastră este urmată de Italia, unde 20,3% din populaţia ocupată are facultate, Slovacia (22%), Cehia (22,8%) şi Portugalia (25%).
Țările cu forța de muncă cea mai educată
La polul opus se află țări precum Luxemburg, unde aproape jumătate din populaţia ocupată are facultate, Irlanda, cu o pondere de circa 47%, Cipru (45%), Belgia (43%), Marea Britanie sau Spania, ambele cu 42%.
Explicațiile specialiștilor
“România are încă o pondere ridicată a populaţiei în mediul rural prin comparaţie cu alte ţări, iar pentru noi ruralul are o mare problemă din cauza lipsei de infrastructură. Dacă ai studii superioare şi trăieşti la ţară, nu prea ai ce face efectiv cu acele studii, pentru că nu s-a dezvoltat o economie sănătoasă în care să existe servicii”, a explicat Ştefan Pălărie, preşedintele organizaţiei Şcoala de Valori, pentru mediafax.ro.
Dacă în celelalte state din UE cea mai mare pondere a angajaților are studii medii, urmată de cei cu studii universitare și, abia apoi, de cei cu un nivel scăzut de studii, în România, ponderea salariaților cu nivel scăzut de educație(23%) este mai mare față de cea a celor care au terminat o facultate(19%).
Comments are closed.