Șomajul din România, printre cele mai mici din UE

0

Potrivit Eurostat,  cu un şomaj de doar 6,5%, România are una dintre cele mai mici rate ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

   Țările cu cele mai mari rate ale șomajului

Analiza realizată de biroul de statistică al Uniunii Europene mai arată faptul că rata medie a şomajului la nivelul statelor UE a fost de 8,9% în februarie.

Cele mai mari rate ale şomajului au fost înregistrate în februarie în Spania (20,4%), Croaţia (15,1%), Cipru (12,3%) şi Portugalia (12,3%), în timp ce statele cu cel mai scăzut şomaj au fost Germania (4,3%) şi Cehia (4,5%).

   Semne de întrebare

Conform Mediafax,  totuşi, şomajul foarte scăzut la un număr de salariaţi care nu acoperă nici un sfert din totalul populaţiei din România ridică semne de întrebare privind modul în care se realizează aceste statistici.
Cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori, în România doar 4,57 milioane au statut de salariat, iar şomajul este de 6,5%. În comparaţie, Cehia, dintr-o populaţie totală de 10 milioane de locuitori, 5 milioane sunt salariaţi, iar şomajul este de 4,5% (cu doar 2 puncte procentuale mai scăzut decât în România), iar numărul de şomeri este de 240.000 de persoane.

COMENTARII: