Cu o experiență de nouă ani în domeniu și peste 400 de proiecte de recrutare desfășurate pentru spitale din nouă țări europene, Vlad Sarca, reprezentantul unei companii de recrutări, face o analiză a pieței de profil din ultimii ani.
Care sunt specializările cele mai căutate de angajatorii străini?
Psihiatrie, ATI, Cardiologie si alte ramuri din cadrul medicinei interne.
Care este relația dintre un recrutor și un medic care intenționează să plece?
Noi avem rolul de a-i insoti pe candidati de-a lungul drumului pe care il au de parcurs si sa ne asiguram ca totul decurge cat mai simplu pentru ei deoarece este destul de complicat sa te muti in alta tara si sa muncesti intr-un sistem medical diferit.
Este important sa ii ajutam sa isi intocmeasca corect actele de care au nevoie si ii pregatim pentru ceea ce ii asteapta, iar dupa ce incep munca ii mai contactam sa vedem cum s-au acomodat la noul loc de munca.
Care sunt țările în care au preferat să plece medicii din România anul trecut?
In general prefera Uk, Germania, Franta insa si tarile Scandinave.
Cum a fost anul 2015 din perspectiva recrutării de medici pentru străinătate pentru compania pe care o reprezinți?
Anul 2015 a fost asemanator cu anii anteriori si nu pot sa spun ca s-a remarcat in mod deosebit cu ceva.
S-a schimbat în vreun fel profilul medicului care renunță la sistemul românesc de sănătate pentru a munci în străinătate?
Nu. Este acelasi profil precum era si in anii trecuti.
Cât de mult durează în general din momentul în care primești o ofertă de la o clinică și până reușiți să găsiți medicul potrivit?
In general putem spune ca dureaza in jur de 2-3 luni, insa putem avea surpriza sa dureze si mai putin.
Este vreun aspect de care, de obicei, când este abordat acest subiect, nu este amintit?
Cei care doresc sa plece in strainatate trebuie sa se consulte cu un profesionist pentru a intelege foarte bine ce se asteapta de la ei in momentul in care doresc sa faca aceasta schimbare.
Unele specialitati medicale nu sunt recunoscute automat(ex Medicina de laborator, Neonatologie) iar in cazul altora au sarcini suplimentare fata de Romania, cum ar fi, de exemplu, ca medicii rezidenti trebuie sa ia sange pacientilor in Germania in multe clinici, insa nu in toate.
Cum credeți că va fi 2016 din acest punct de vedere?
Avand in vedere ca interesul medicilor s-a cristalizat in ultimii 9 ani, nu ma astept la modificari din acest punct de vedere in 2016.
Ați avut și cazuri de medici care au revenit în țară? De ce?
Da.Fie au vrut sa invete mai mult in timpul rezidentiatului, si in astfel de cazuri au fost medici care au lucrat si in mai multe tari in decursul rezidentiatului, fie au avut motive ce tin de viata de familie, preferand sa ramana in Romania sau alte tari cu familia lor, iar altii pur si simplu nu s-au acomodat.
Cât de multă plus valoare aduce revenirea unui medic din afară în sistemul românesc?
Cred ca acei rezidenti care se intorc si devin specialisti, aduc o foarte mare plus valoare pentru ca vor deveni liderii de maine care in timp vor pune umarul la schimbarea mentalitatii din sistem.
Credeți că schimbarea de mentalitate în sistemul actual se poate realiza și în acest mod?
Da, definitiv. Odata cu schimbarea generatiilor se schimba si mentalitatea si sistemul se improspateaza.De asemenea s-au facut si investitii in sistemul sanitar in ultimii ani si medicii lucreaza tot mai mult cu ultimele tehnologii in centrele mari, insa ca sa ajungem la nivelul tarilor dezvoltate sunt necesare si mai multe investitii pentru ca medicii sunt capabili si isi doresc sa evolueze.