Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai bună din România

6806

UBB ocupă prima poziție în România în „Metarankingul Universitar – 2016”.Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a publicat recent „Raportul asupra Metarankingului Universitar – 2016”.

Clasamentul cuprinde 20 de universități românești cu vizibilitate internațională, toate de stat, din totalul de 92 de astfel de instituții de stat și private din România.

  Universități cu potențial de excelență

Dintre aceste prime 20 de universități românești, cinci sunt universități cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional; ordinea lor ierarhică este următoarea:Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (scor 13), Universitatea din București (scor 10), Universitatea Politehnica din București (scor 8), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (scor 7) și Universitatea de Vest din Timișoara (scor 6); celelalte cincisprezece (15) universități sunt grupate în categoria celor vizibile internațional (cu scoruri, în ordine, între 3 și 1).

 UBB dorește să se mențină pe podium și în viitor

„Așadar, UBB este prima universitate din țară, situându-se în Metarankingul Universitar-2016, fiind într-o ligă de prestigiu alături de alte universități românești! Sper să reușim și în viitor să ne menținem pe podium (prima sau cel puțin între primele trei universități ale țării) și poate, de ce nu, în unele dintre clasamentele internaționale să intrăm, în anii care vin, în Top-500.

Planul Strategic al UBB (2016-2020) și Strategia Cercetării (2016-2020) au fost gândite și cu această funcție motivațională. Dar pentru a ne păstra statutul de astăzi și, mai ales, pentru a face saltul în Top-500 avem însă nevoie și de buna guvernanță și finanțare adecvată, lucruri care depind de guvern/minister, nu de UBB. UBB va fi însă un contributor activ, cu sugestii, la politicile naționale din domeniul academic”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorector responsabil cu cercetarea.

   UBB, prezentă în clasamentele internaționale

„UBB, cu rădăcini încă din secolul al XVI-lea, fiind definită în Carta proprie ca o universitate comprehensivă de cercetare avansată și de educație, susține o predare/învățare eficientă și de calitate, centrată pe studenți și în beneficiul studenților și bazată pe cercetare și pe transfer tehnologic/cognitiv inovativ către societate, în beneficiul cetățenilor și al competitivității de țară. Cu alte cuvinte, cercetarea științifică și creația originală fac posibilă deopotrivă predarea/învățarea și transferul tehnologic/cognitiv, în condiții eficiente și de calitate.

Plasarea UBB pe primul loc la nivel național a fost prevestită în ultimii ani de locurile ocupate de instituția noastră în clasamentele internaționale cele mai de prestigiu, în care s-a situat pe poziții comparabile cu cele deținute de universitățile din regiune (Cracovia, Varșovia, Budapesta, Bratislava, Ljubljana, Maribor etc.), în ciuda subfinanțării noastre cronice”, arată acad. prof. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.

Metarankingul Universitar – 2016 s-a făcut pe baza acelor clasamente internaționale ale universităților care utilizează dominant criterii sau indicatori academici.

COMENTARII:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.