Există momente în viața fiecărui angajat când începe să simtă că nu se mai află în locul pe care și-l mai dorește sau că promisiunile de la un interviu nu sunt neapărat aceleași pe care le oferă în final compania sau când începe să simtă că nu mai merge cu drag la muncă.Clar e momentul pentru o schimbare, dar de multe ori amânăm ori din comoditate, ori că ne gândim să nu nimerim într-un loc ce oferă conditii mai proaste, sau că pur si simplu ne gândim că nu sunt locuri de muncă pe piață bine plătite sau că nu va fi ușor să găsim un loc de muncă ideal.
Pregătește-ți CV-ul
Primul pas în care mulți se blochează este întocmirea CV-ului. Și, deși nu trebuie să fie cel mai dificil lucru de făcut, mulți abandonează exact la acest pas. Partea bună este că în acest moment există companii/persoane care se ocupă de întocmirea CV-ului tău și preturile lor nu sunt foarte mari. Deși, în mod normal, CV-ul e bine să-l faci tu pentru că ești cel mai în măsură să vorbești despre tine.
Studiază activ piața
Al doilea pas este research-ul de job-uri. Ai mici șanse să găsești jobul ideal în prima zi în care te-ai hotărât să faci schimbarea. Și s-ar putea să aplici și să nu te cheme nimeni la interviu! Joburile nu se găsesc doar pe site-uri specializate de recrutare, se găsesc și pe site-urile companiilor, verifică companiile în care ți-ar plăcea să lucrezi și aplică direct la ei. Chiar sună la ei, pentru că e important să ai un contact cu cei de acolo.Pe urmă mai găsești job-uri pe social media, sunt pagini unde se publică doar anunțuri sau sunt grupuri pentru diferite domenii de activitate: marketing, sales, job-part-time, depinde de ce categorie te interesează.
Pasul în care faci research trebuie însă pregătit din timp și sincer chiar și în momentele în care nu-ți cauți un job în mod activ. De multe ori trec pe lângă noi diverse oportunități pe care nu le recunoaștem: fie că sunt ele invitații la un eveniment, sau persoane noi care apar în anturajul nostru. Este bine să cunoști agențiile de recrutare de la tine din oraș, dar e bine să te duci la ele personal să lași CV-ul nu doar să-l trimiți pe email însoțit de o scrisoare de intenție.
Fă networking
Caută în jurul tău persoane care sunt în zona de Resurse Umane; poate nu au în compania lor poziții pentru tine, dar s-ar putea să cunoască alte companii care au în căutare exact profilul tău. Și o recomandare de acest gen este binevenită!
O schimbare nu este ușoară însă dacă o pregătești și te ocupi de ea, poate să fie mult mai simplu decât ți se pare prima dată!
Un articol de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.