Bătălia pe angajați e tot mai mare. Cu cât mai profesioniști și calificați, cu atât mai multe companii ar vrea să-i aibă (sau să-i mențină) în echipa lor. În timp ce unele firme înțeleg că personalul dedicat e resursa cea mai mare și mai importantă, altele încă se chinuie să angajeze în fiecare sezon noi și noi angajați și pun prea puțin preț pe oamenii din echipă.
Managerii și proprietarii de companii se văd nevoiți să-și optimizeze constant sectorul de Human Resources. Dacă unele firme aleg să aibă oameni angajați în departamentul de HR pe tot parcursul anului, altele externalizează serviciile de HR și se asigură astfel că apelează la serviciile specialiștilor în recrutare atunci când e nevoie, ocazional sau pe tot parcursul anului.
Așa cum specializarea e cheia succesului pentru (unii) angajați, companiile, la rândul lor, tind să se specializeze tot mai tare din dorința de a-și crește performanța.
Un astfel de exemplu este Ergo HR, o firmă de recrutare specializată pe domeniile logistică, inginerie și producție. E un business de familie inițiat de Eszter Marschalkó, psiholog organizațional și specialist HR pasionat de găsirea omului potrivit pentru posturile disponibile în cadrul firmelor cu care colaborează.
Eszter ne-a oferit un interviu despre recrutare, tendințele din domeniu și servicii de HR.
Ergo HR a fost, până în primăvară, o firmă de HR generalistă. De unde a venit nevoia sau dorința de specializare pe aceste domenii: logistică, inginerie și producție?
Nevoia de specializare a apărut practic chiar la cererea clienților noștri, care aveau nevoie de mai multe persoane în aceste domenii. Fiind pe o piață cu multe goluri în ceea ce privește personalul din domeniul tehnic și logistic, axarea pe această nișă ne ajută să optimizăm serviciile. Baza noastră de date este mai specifică și putem mai ușor găsi oamenii talentați de care au nevoie companiile. Totodată învățăm mai multe despre aceste domenii, iar trendurile naționale și internaționale ne vor ghida astfel încât să ne dezvoltăm eficient ca specialiști în domeniu.
E diferită recrutarea în aceste domenii față de cea generalistă?
În mare parte recrutarea se desfășoară la fel. Pe sectorul de talent-search există diferențe semnificative, pentru că evaluarea profesională cere și implicarea unor profesioniști (externi sau reprezentanți ai clienților). Există și arii cu foarte puțini experți- pe care îi identificăm pe termen lung și îi menținem în baza de date. Totodată, pentru anumite proiecte e nevoie de o perioadă mai lungă pentru identificarea persoanei adecvate. Practic, lucrăm sistematic și în permanență la dezvoltarea bazei noastre de date, care este mult mai specifică acum.
Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați atunci când căutați angajați pentru fimele care apelează la serviciile voastre?
Considerăm că piața forței de muncă în acest moment are un deficit considerabil (și în afara de sectorul IT). Există și situații în care nu contează nivelul de salariu cerut, ci talentul omului, care nu este de găsit. Termenele de recrutare și selecție sunt mai lungi anul acesta. Infuzia candidaților din generația nouă este interesantă, pentru că angajatorii au nevoie de o perioadă de acomodare pentru acești nou-veniți. Profilul lor psihologic cere competențe manageriale care încă se dezvoltă la mulți manageri.
Unele firme au angajații lor de HR, altele externalizează. Ce aduce în plus o agenție față de recrutarea făcută de echipa proprie?
Totul depinde de numărul de proiecte pe care o firmă îl are anual. De exemplu, dacă angajează doar 10 specialiști, costul unui recrutor intern nu e neapărat indicat. În domeniile tehnice și în logistică, uneori managerii de departamente au proiectele de selecție ca responsabilitate și în cazul unui flux mare de producție timpul lor nu este necesar și pentru această activitate, care s-a dublat în volum și va crește în continuare cu deficitul de oameni de pe piață.
Cred că răspunsul la întrebare ar fi că o agenție de recrutare sau un specialist extern HR poate aduce multe cunoștințe legate de partea de psihologie umană, poate prelua stresul de pe umerii managerilor care are și selecția ca responsabilitate, optimizează timpul petrecut pe rezolvarea proiectelor, are o bază de date specifică și ajută reprezentanții companiilor în deciziile de angajare pe care le iau. Practic optimizează și dă suport. E de menționat că uneori obiectivitatea este mai mare cu un specialist extern.
Am dezvoltat un serviciu nou pentru clienții noștri actuali (cerut de ei), care se bazează pe o comunicare permanentă cu angajații lor, adică realizarea de planuri motivaționale, evenimente și chiar interviuri de exit pentru cei care pleacă de pe anumite poziții.
Cum colaborați cu firmele care apelează la voi? Faceți interviurile cu ei de față sau “scapă” de grija interviului până la faza finală de selecție?
Firmele scapă de toată partea administrativă a proiectelor de recrutare, de procesul de triere a CV-urilor, de primele interviuri și văd doar ceea este esențial pentru ei. Utilizăm o complexă profilare psihologică prin care evidențiem și riscurile care pot fi prezente la integrarea candidatului și propunem variante de compensare pentru angajatori.
Cum vă contorizați rezultatele?
Contorizăm rezultatele prin efectuarea cu succes a perioadei de probă (3-6 luni) a candidaților. Revenirea clienților și cerința pentru serviciile noastre este cea mai bună măsură pentru eficiență. Noi ne clădim afacerea pe clienți fideli, care găsesc parteneri de încredere în noi.
Distanța nu e un impediment când îți cauți un job. Tot mai multe interviuri au loc acum pe Skype sau pe diverse platforme online. Apelați și voi la astfel de metode atunci când intervievați candidați?
Desigur. Avem proiecte în mai multe localități și zone din România. Unii dintre clienții noștri au puncte de lucru sau proiecte în București, Timișoara, Arad, Craiova, Oradea, Brașov etc. În astfel de cazuri facem interviurile preliminare pe platforme online. Cluj-Napoca de asemenea este un oraș în care optimizarea primilor pași este binevenită. Candidații nu se mai plimbă pe la sediile recrutorilor și încercăm să nu complicăm viața lor cu plimbări inutile. Optimizăm cât se poate. Cei care sunt aleși în primele faze, ajung foarte rapid la sediul clienților noștri pentru a putea vedea și atmosfera în care vor lucra, dacă vor obține postul.
Faceți recrutare și pentru alte orașe din țară, nu doar la Cluj, unde aveți biroul fizic. Care sunt județele unde ați descoperit că e cea mai mare cerere pe domeniile în care v-ați specializat?
București, Timișoara, Arad și Sibiu.
Eszter, am aflat că tocmai te-ai întors din Chicago de la Întâlnirea Academiei de Management (AOM 2018), unde ți-ai prezentat un studiu. Cum a fost? Cum poți împăca responsabilitățile de cercetător cu munca ta de la Ergo HR?
Consider că, pentru a aduce noutăți și inovații în serviciile companiei noastre, e nevoie să rămânem conectați la știință. Evenimentul din Chicago a fost unul deosebit din care am putut să mă întorc cu multe idei noi. În plus, am avut prilejul să fiu într-o echipă cu cercetători renumiți, de la care am putut învăța și m-au putut inspira. Nu concep munca mea de la companie fără o dezvoltare permanentă personală. Cel mai bun mijloc pentru acest lucru este chiar o muncă de cercetare, în care consultarea literaturii este obligatorie.
Doriți să dezvoltați servicii noi pentru companie?
Da. Vom avea un serviciu de ajutor pentru studenți și chiar angajați neperformanți care doresc să se se recalifice. Serviciul va fi dezvoltat bazându-ne pe rezultate din literatura de specialitate și vom avea anumite cursuri și workshopuri în care se vor dezvolta skilluri de învățare și studiere, se vor contura strategii de automotivare și de autoreglare. Vor fi implicați mai mulți psihologi autorizați și cu expertize dovedite în domeniu. Dezvoltarea de abilități și competențe va fi principalul obiectiv și va fi lansat la începutul anului viitor.
Despre Eszter Marschalko
Eszter Marschalkó a absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Specializarea Psihologie, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2005. După absolvire a început să lucreze în cadrul unor firme și organizații și a ales să se specializeze în Psihologia Muncii și Psihologie Organizațională. Astfel, a câștigat experiență în aplicarea practică a psihologiei în diferite proiecte de dezvoltare personală, selecție, traninguri, orientare în carieră și consultanță specializată, lucrând cu companii din variate arii de activitate, ca psiholog autonom.
Interesele ei profesionale sunt legate de predictibilitate comportamentală, diferențe în personalitate, identitate și comportamentul autoreglator.
A derulat un studiu pe studenți neperformanți și studenți eminenți în cadrul diferitelor facultăți, dorind să identifice deprinderi și abilități transferabile între contexte. Scopul ei este să dezvolte și să planifice programe de intervenție complexe pentru studenți neperformanți și pentru angajați care se află într-un impas profesional.
Este ownerul firmei Ergo HR, firmă de recrutare care lucrează cu firmele mici și mijlocii. Rolul firmei este să conecteze cât mai bine omul cu locul de muncă potrivit. E o afacere de familie, în care lucrează Eszter și soțul ei Zoltan.
Firma a început ca o agenție de HR generalistă – oferea consultanță în recrutare pentru toate domeniile – dar din 2018 Eszter a decis să specializeze firma pentru domeniul tehnic și aplicanți care vorbesc limbi străine.