Când și mai ales cum a apărut ideea acestei cărți?
Am început să lucrez la această carte la finele anului trecut, mai exact, în luna Decembrie. Motivul a fost unul foarte simplu: pentru un tânăr antreprenor care NU are exemple antreprenoriale în jurul său, poate fi sufocant modul în care se promovează succesul în afaceri. Eu am observat că se vorbește doar despre succes și omitem să-l menționăm și pe fratele mai ”urât” –eșecul-.
După ce am trecut prin 2 experiențe antreprenoriale care au eșuat, am început să-mi pun diverse întrebări: ”Sunt făcut să fiu antreprenor?”, ”Trebuie un antreprenor să treacă prin eșec ca să ajungă la succes”?
Sunt o fire foarte curioasă și tot timpul îmi place să primesc răspuns la curiozitățile pe care le am, astfel că am început să vorbesc cu antreprenorii de succes din România. Am fost foarte surprins să aflu că majoritatea dintre ei au avut eșecuri peste eșecuri și au muncit extrem de mult ca să se bucure de rezultatele de astăzi. În acel moment am știut că trebuie să fac ceva ca să schimb acest lucru și să încerc să aduc o perspectivă diferită asupra modului în care este privit eșecul.
Pe scurt, într-o societate în care toți căutăm succesul, eu am pornit în vânarea eșecului.
Cât a durat documentarea acestui volum?
Aproximativ 1 an de zile am muncit. Asta calculând exact din ”ziua 0” de când am lansat ideea în mediul online pentru a obține finanțarea necesară pentru acest proiect.
Te-ai întâlnit cu toți acești antreprenori?
Cu o foarte mare parte din ei, da! Au fost antreprenori cu care am făcut interviu, iar ulterior am transcris eu poveștile. Alții au preferat să scrie ei materialul. Am încercat să mă mulez după personalitatea fiecăruia și să-i ușurez cât mai mult munca.
Cum ai decis care vor fi poveștile care vor apărea în carte?
A fost o adevărată provocare! Am încercat în așa fel încât să fie o oarecare logică și simetrie. Poveștile nu sunt conectate între ele și fiecare trebuie citită ca o ”carte” sau poveste independentă. Cred foarte mult în diversitate și mi-am dorit să aduc cât mai multe perspective cititorului. De ce? Pentru că, în felul acesta, indiferent de stadiul afacerii tale, de domeniul tău, sigur vei avea ce să înveți din cartea aceasta.
Ai avut vreun moment de revelație? Care a fost aceasta?
Cel mai puternic moment de revelație a fost în momentul în care am descoperit niște probleme de sănătate în jurul vârstei de 18 ani. A fost momentul în care viața mi s-a întors, efectiv, pe dos. A fost momentul în care a trebuit- efectiv- să mă reinventez. Multă vreme n-am înțeles de ce mi s-a întâmplat asta ”fix mie”, dar am început să accept asta și să trăiesc cu ele.
Cred că acesta a fost cel mai important moment din viața mea. De ce? Pentru că am fost nevoie să fac lucrurile -altfel- . Am început să mă dezvolt personal foarte mult, iar de aici ușile s-au deschis neîncetat. Tot ceea ce a trebuit să fac a fost să rămân deschis oportunităților pe care viața mi le-a pus în față.
Din ce industrii/domenii provin poveștile antreprenorilor?
De la HORECA, HR, Imobiliare, Traning, Consultanță până la Construcții, Energie Regenerabilă, Organizări de Evenimente, Ecommerce, Marketing, Hairstyling, IT, Retail etc.
Mă bucur că am reușit să aduc un palier destul de larg de domenii.
Ce background ai? Ce faci în viața de zi cu zi?
Am absolvit Liceul Național ”Mihai Eminescu Oradea” și Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene în același oraș. În timpul facultății, mi-am dat seama că nu e tocmai cum mă așteptam eu să fie, astfel că, am început să-mi caut alte activități din care pot să mă dezvolt. Am început prin câteva ONG-uri studențești, ulterior, la invitația unui bun prieten de-al meu am început un ONG împreună în cadrul căruia am dezvoltat proiecte mici, medii și mari pe educație non-formală pentru tinerii din județul Bihor.
În 2015-2016 am avut 2 proiecte mari ”Good Life Performers” care s-a intins pe 1 an de zile și a demarat mai multe activități și ”Be $mart” un proiect de educație financiară în care am mers în 10 licee din județul Bihor cu un număr total de participanți de 750 de liceeni. Tot în cadrul acestui proiect, a fost și prima experiență editorială, unde am redactat un mini-ghid de educație financiară pe care l-am distribuit fiecărui participant.
Ulterior am intrat in zona antreprenoriatului unde am reușit să mă dezvolt enorm activând în mediul IT și HORECA.
Am avut șansa de a fi în echipa de moderare a celui mai mare grup de antreprenori din România intitulat: ” Grupul Antreprenorilor din România”, unde am cunoscut foarte mulți oameni faini –oameni de afaceri- de la care am învățat enorm.
Ce fac zi de zi? Încerc ca fiecare zi să mă dezvolt și să învăț câte ceva. Recomand tuturor să învețe ceva sau să îmbunătățească cele învățate zilnic, dar cu moderație. Am făcut greșeala de a pune foarte multă presiune pe mine la început, iar pe termen lung acest lucru poate fi extrem de dăunător.
De ce nevoia de a spune o poveste despre eșecuri?
Pentru antreprenorii care pornesc de la 0. Pentru cei care nu au exemple antreprenoriale în familie și pentru cei care sunt in impas în afacerile lor. Viața nu e nici bună, nici rea, este așa cum e. Eșecul nu e neapărat cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla, totul ține de perspectiva cu care privești.
Cred că prin exemplul celor care au eșuat putem învăța foarte multe în speranța că nu vom mai face și noi același lucru.
Crezi că teama de eșec îi oprește pe unele persoane cu idei antreprenoriale să nu le pună în aplicare?
Da! Cu siguranță. E și vina societății din păcate. Toți cei care eșuează sunt arătați cu degetul de către „prietenii binevoitori” împreună cu mesajul: ”Ți-am spus eu”. E important ca fiecare să creadă în el și să nu se dea bătut.
Diferența dintre cei care reușesc și cei care nu este dată de perseverența cu care continuă în fața provocărilor pe care viața i le pune în cale.
Dacă da, care ar fi mesajul tău pentru ei?
Să NU se lase descurajat de nimeni. Aici mă refer la: familie, prieteni, profesori etc. Trebuie să rămâi constant deschis la ceea ce îți spun cei din jur, dar niciodată nu-i lăsa să-ți spună ei cum să-ți trăiești viața: unde să lucrezi, unde să trăiești, cum să trăiești și ce să faci.
Dezvoltă-te continuu și oportunitățile sigur o să apară. Adună-ți mentori lângă tine, rămâi perseverent și îți garantez că vei reuși!
Ai trecut tu însuți printr-un eșec transformat în succes?
Am trecut prin 2 experiențe antreprenoriale care au eșuat. La partea de succes, încă muncesc și mai am foarte mult de muncă.
Foarte mulți antreprenori indiferent de stadiul în care se află afacerea lor consideră succesul ca pe un lucru pe care nu l-au atins. NU vorbim aici de lăcomie sau de dorința de a avea mai mult, ci cred că e natura firească a unui antreprenor. Dorința de a face constant chestii, dorința de a vedea lucrurile cum evoluează și de a prospera continuu.
Care a fost povestea spusă în carte care te-a marcat cel mai mult?
Mi-e foarte greu să aleg o singură poveste. Din fiecare am învățat câte ceva. Au fost persoane care s-au deschis total în fața mea și am trecut printre niște momente pline de emoții.
Sunt extrem de recunoscător antreprenorilor care și-au spus poveștile și le mulțumesc enorm cu această ocazie!
Ce intenționezi să schimbi prin această carte?
E un prim pas! Se zice că se face –pic cu pic-. Am în minte multe proiecte frumoase pe care vreau să încep să le dezvolt, dar prin această carte vreau să transmit că eșecul nu este fatal și că e NORMAL să te lovești de el, indiferent de mărimea lui. E important să fii pozitiv să înveți și să schimbi rapid strategia .
Crezi că noua generație de antreprenori are mindsetul care să transforme un eșec într-un succes?
Eu cred că da. Iar dacă nu, sper că vor avea după o să citească această carte.