Un organism mai sanatos, un sistem imunitar puternic, o piele fina si ferma. Masajul are beneficiile sale incontestabile. Ajungi la salon plin de nerabdare. In sfarsit timp pentru tine, relaxare si rasfat. Iti iei in primire halatul si papucii confortabili. In incapere se simte un miros subtil de lamaie cu iasomie. Muzica in surdina. Jazz. Nici prea cald, nici prea frig. O terapeuta draguta iti explica cu profesionalism ce ti se va intampla. Te destinzi incetul cu incetul, totul pare armonios pregatit pentru ca tu sa ai o adevarata….experienta.
Tine minte sentimentul.
A doua zi incepi un job nou. Esti plin de nerabdare, emotionat si cu multe intrebari in minte. Oare cum sunt colegii mei? Ce ma asteapta azi? O sa ma plictisesc? Cum va arata fi biroul meu? Si la pranz ce o sa mananc? Ce bine ar fi sa ma intalnesc cu sefu’. Poate ma scoate el la pranz. Dar laptop? Mi-or da de azi? Au anuntat in companie ca incep? Sau macar in echipa…
Informati si pofticiosi de trenduri cum ne stim, aflam ca daca Onboardingul e facut bine si sanatos, sansele ca angajatului sa ii placa si sa ramana pe la noi cresc cu pana la 75%. Daca e sa ne uitam la ce-am avut si ce-am pierdut, lucrurile sunt simple. Studille arata ca te costa in jur de 40% din salariul anual sa angajezi un om nou. Asadar, toti banii pe Onboarding. Sau nu?
Ba da! Onboardingul trebuie sa fie gandit tinand cont ca inceperea unui job nou se afla, deloc surprinzator, in topul celor mai stresante evenimente din viata unui om. Cum reactionam noi, companii, HR, viitori colegi? Cu multa empatie si suport? Sau mai degraba distanti la inceput, grabiti si semi-toleranti? Intrebarea de 100 de puncte este: oferim noi acestui om care vine plin de sperante o adevarata experienta?
Sunt cateva ingrediente necesare in a crea o experienta de Onboarding pentru un coleg nou. Si va povestesc despre cateva ce mie mi se par, cum ar veni, esentiale.
Pre-onboardingul. Stresul inceperii unui job nou nu se declanseaza automat in prima zi de munca. Incepe imediat dupa ce exaltarea semnarii ofertei a trecut. Asa ca a initia interactiunea cu noul angajat are un efect foarte benefic si linistitor. Un video inspirational cu CEO-ul. Ceva fun facts despre viitori colegi din departament. O iesire informala cu noua echipa. O scrisoare de bun venit de la HR (povesteste-i putin despre cultura, spune-i si de dress code daca tot esti aici ca sigur se intreaba cu ce sa se imbrace in prima zi la job, poate adaugi ce evenimente viitoare vor fi organizate in companie, cum o sa se desfasoare prima zi, stii tu). Un mesaj pe whats app de la noul sef doar asa de “hai ca mai e putin”.
Orice semn care sa spuna “esti important pentru noi si ne bucuram ca vom lucra impreuna” ii va intari convingerea ca a luat decizia potrivita.
Instrumentele de lucru. Degeaba te lauzi cu valori una si una ori cu fructe proaspete in fiecare zi, daca o dai cu bata-n balta la capitolul disciplina. Ca sa fie super clar, accesul in cladire (card, biometric, digital sau dupa feromoni, nu conteaza!) trebuie sa fie pus la punct din prima zi, de la prima ora. Laptopul, telefonul de serviciu, adresa de mail, kitul de onboarding, toate trebuie pregatite cu o zi inainte de sosirea angajatului. Fara repros, fara justificari. Mirosi de la distanta organizatiile unde HR-ul si IT-ul nu sunt in sincron. Astepti un profesionist in compania ta? Trateaza-l ca atare.
Seful. Nu. Nu astazi. Astazi nu poti sa alergi ca bezmeticul din sedinta in intalnire. Astazi ai ceva mai important de facut. Nu il lasa sa te astepte pe hol sau in fata unui Inbox gol. Nu il pune sa citeasca proceduri si politici seci toata ziua. L-ai angajat pentru ca este bun si pentru ca iti va face viata mai usoara. Fa-ti timp pentru el, povesteste-i despre tine, fa-i un tur al biroului, invita-l la pranz. Apoi explica-i cu rabdare asteptarile tale, sfatuieste-l de unde sa inceapa si cu cine sa vorbeasca, raspunde-i la intrebari. Sa crezi tu ca angajatii valorosi mai stau la un job doar pentru ca sunt bine platiti. “Chimia” pe care o ai cu un angajat nu se intampla peste noapte. Este o relatie in care trebuie sa investesti de la inceput. Imagineaza-ti cum o sa fiti peste un an amandoi intr-o sedinta importanta cu colegii de la regional. Si cum, dintr-o singura privire, el, angajatul tau, o sa priceapa exact ce trebuie sa raspunda la o intrebare “tricky”. Pentru ca asta ati construit, in asta ati investit. Intr-o relatie de incredere si respect, in care nici nu este nevoie sa vorbiti pentru a va intelege. Asa ca hai, anuleaza tot ce ai azi in agenda.
HR-ul. In primul rand, zambeste. Si nu doar o data. Si nu fortat. Am lucrat cu oameni de HR care efectiv te molipsesc cu buna lor dispozitie. Iti e drag sa stai in preajma lor pentru ca sunt pozitivi, deschisi si dornici sa ajute fara sa-si dea ochii peste cap. De asta avem nevoie. In al doilea rand, trebuie sa stii business-ul cap-coada. Si nu ma refer sa reciti valorile de pe perete sau sa enumeri beneficiile pentru angajati. Detaliile tehnice ale produselor, cota de piata, rezultate financiare, competitori, oportunitati, trebuie sa iti intelegi businessul la fel de bine cum iti intelegi angajatii. Si in al treilea rand, echipa de HR. Pentru ca nu este suficient sa ai un om profesionist si pasionat care se ocupa de Onboarding; iar cand colegul nou merge sa completeze toate documentele de angajare (contract, informatiile bancare, SSM etc.) da de o fata acra si nepasatoare. Sau si mai rau: acra si nerabdatoare. Un coleg nou e un client nou. Pentru intreaga echipa de HR.
Planul. Aici e-aici. Nu ma seduce si apoi abandona. Un plan sanatos de onboarding acopera primele sase luni de munca. Asta inseamna de la training de protectia muncii, citit si semnat politici, explicat si inteles responsabilitatile jobului, stat si agreat obiective de performanta, intalniri cu toti stakeholderii si aliniat asteptari, integrat in echipa, la discutat planul de dezvoltare personala, sesiuni de feedback si lista continua in functie de nivelul de senioritate si de departament.
Cum va arata succesul peste 6 luni si care sunt pasii pentru a ajunge acolo? Care sunt riscurile anticipate? De ce resurse vei avea nevoie pentru a te adapta cultural si pentru a fi performant? Cine iti va fi buddy / coach / mentor? Cand trebuie sa escaladezi o problema? Care este filozofia de leadership a companiei? Cum se iau deciziile? Care sunt sferele de influenta? Responsabilitatea creionarii unui plan sta in mainle managerului direct. Desigur ca HR-ul poate ajuta mult. Iar noul angajat este asteptat sa isi asume planul de Onboarding, sa puna intrebari si sa il adapteze pe stilul lui de invatare si pe personalitatea lui. Hai ca nu e greu, asa-i?
Si cum ziceam, simti cum fiecare muschi se relaxeaza, grijile parca nu ti se mai par atat de apasatoare, muzica e atat de faina, tu te simti rasfatat. Compania asta e misto, o sa-ti placa aici.
Un articol de Roxana Dobrescu, specialist în resurse umane.