Venirea unui copil în cadrul familiei îți schimbă de multe ori perpectiva, dar și pofta de a munci. În cele mai multe cazuri îți dorești să stai mai mult cu copilul, să ai un program flexibil de muncă sau să poți să pleci mai repede de la muncă.
Iar dacă nu ai șansa să lucrezi într-o companie în care să poți apela ușor la cerintele de mai sus, te gândești tot mai des la variante și la alte soluții pentru a-ți petrece timpul cât mai des cu familia ta. Este absolut normal ca atunci când vine un copil în viața ta, prioritățile tale ca mama să se schimbe. Și este cu atât mai bine cu cât o companie înțelege acest lucru și găsește variante pentru a stimula totuși productivitatea mamelor care revin la muncă.
Din concediul maternal, în antreprenoriat
Dacă îți propui să devii antreprenor după ce apare un copil în viața ta, trebuie să iei în calcul faptul că orice început e greu și că ai o perioadă în care nu vei avea profit imediat. Dacă îți dorești să stai mai mult timp cu copilul trebuie să te gândești serios la această variantă pentru că îți dă cu siguranță o flexibilitate în programul tău, însă nu-ți asigură imediat ceea ce cauți: stabilitate financiară și mult timp liber.
Începuturile cer sacrificii
S-ar putea să muncești mai mult dacă vrei să-ți pui la punct o afacere! Însă nimeni nu te oprește să începi un business în perioada în care stai acasă în concediu de creștere a copilului. Sunt multe lucruri pe care le poti face atunci: cercetare de piață, site, canale de social media, strategie pe termen scurt și lung, potențiali clienți, plan de afaceri, chiar și câteva întâlniri cu clienții. Iar dacă ai posibilitatea când ți se termină concediu, poți să îți dedici minimum 4 ore/zi afacerii tale și să angajezi o bonă sau să-l duci la grădiniță/creșă.
Revenirea la vechiul loc de muncă
Dacă însă nu-ți surâde ideea unui început nou în același timp în care ești prinsă cu creșterea copilului, posibilitatea de a te întoarce la locul de muncă este varianta cea mai sigură pentru tine. Însă nu te aștepta ca toti colegii tăi să te înțeleagă sau să te susțină când trebuie să pleci mai repede acasă sau să nu vii deloc la muncă dacă e răcit copilul. Nici colegii, dar nici angajatorul.
Rareori găsești flexibilitatea pe care ți-o dorești tu la muncă după ce te întorci. Și atunci e bine să îți setezi așteptări puține de la muncă, însă să îți dedici timpul după muncă 100% pentru tine și familia ta. Stabilește cu angajtatorul tău sarcinile clare și timpul dedicat activităților, poți să-i propui, dacă îți permite activitatea, să vii mai repede la birou ca să pleci mai repede sau chiar să lucrezi de acasă câteva ore pe săptămână. S-ar putea să accepte și atunci poți să fii sigură că merită tot efortul atât munca ta, cât și viața personală!
Un articol de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.