Consumul de Micromanagement dăunează grav angajaților talentați

0

O să-l găsești peste tot. În orice companie, în orice oraș sau colț de lume. El (sau ea) este un manager care vrea să știe tot timpul ce faci, când și cum faci. Poate că îți monitorizeaza atent fiecare pauză pe care o iei. Vrea să știe unde ești și cu ce te ocupi în orice moment.

E posibil să îți delege proiecte și încet să înceapă chiar el să le conducă sau să le implementeze. Îl simți cum îți suflă în ceafă chiar dacă nu este în spatele tău. Te simți anxios în prezența lui și îți este teamă să nu faci vreo greșeală.

Felicitări, te-ai ales cu o frumusețe de micromanager.

Micromanagementul nu este altceva decât tendința nestăvilită a unui manager de a se asigura că tot ceea ce face angajatul este conform instrucțiunilor sale clare. Se asigură prin a-i dilua libertatea de decizie, astfel minimizându-i posibilitățile de a greși.
Și, fără echivoc, stima de sine. Angajatul devine un executant obedient. Și foarte nefericit.

Cu cât înaintezi în carieră și îți asumi roluri din ce în ce mai cuprinzătoare de leadership, controlul pe care îl deții scade. Însă nu toți managerii reușesc să facă față acestei distanțări și să investească încredere în echipele lor. De ce? Păi, simplu. De frică. Frică de eșec, de incertitudine, frică de conflict, frică de a nu pierde puterea sau de a nu-și pierde jobul. Frica…

Și uite așa, un individ anxios devine un dependent de control. Controlul prin definiție nu face casă bună cu angajații muncitori, talentați și dornici să demonstreze și să crească în carieră. Controlul înseamnă anihilarea independenței, a puterii de decizie, a asumării propriului job. Controlul este moartea pasiunii pentru un angajat talentat. Reprezintă o relație toxică în care comunicarea, colaborarea și stilul personal nu sunt încurajate.

Ce poți face dacă ai ajuns aici

Învață să creezi tu o relație eficientă cu micromanagerul tău. Oferă-i status periodic despre progresul proiectelor tale. Încearcă să înțelegi de unde vine nesiguranța lui pentru a o adresa inteligent. Povestește-i cum te simți atunci când face sau îți cere anumite lucruri. Fii profesionist, fă-ți treaba impecabil și câștigă-i încrederea. Între timp, respiră adânc și păstrează-ți tu intactă încrederea în puterile tale.

Aaron Hurst, Co-Founder & CEO Imperative, a creat un instrument eficient pentru echipele de succes: your personal User Manual. Practic un Manual de Funcționare pe care fiecare nou angajat este rugat să îl completeze și care este trimis și discutat apoi în echipă. În acest fel există o înțelegere clară a stilului fiecăruia, a preferințelor și a modului de comunicare.

Sunt șapte secțiuni pe care “manualul” tău ar fi indicat să le conțină și care durează nu mai mult de 30 de minute pentru a le completa:

1. Care este stilul meu
2. Când îmi place să fiu abordat de oameni și cum
3. Care sunt valorile mele
4. Cum să comunici cel mai bine cu mine
5. Cum iau decizii
6. Cum să mă ajuți
7. Ce nu tolerez la alții

Scopul este să fii specific și succinct. Ce-ar fi să îi trimiți managerului tău Manualul tău personal și să îl inviți la o discuție?
E șansa ta de a-l face să înțeleagă cum funcționezi, care sunt nevoile tale și cum ar putea să își schimbe el stilul pentru a scoate la iveală întregul tău potențial. E o oportunitate de învățare pentru tine, dar și pentru el.

S-ar putea să nu funcționeze de fiecare dată. Într-un final nimic nu se va schimbă dacă șeful tău nu își dorește asta, ceea ce te va pune într-o situație dificilă.

Dacă vei decide să rămâi va trebui să te obișnuiești cu micromanagementul și cu efectele sale negative, inclusiv cu motivația scăzută generală la job (probabil și colegii tăi se lovesc de aceleași obstacole ca și tine). De asemenea, dacă managerul tău nu îți crește constant nivelul responsabilităților și dacă nu te sprijină să îți dezvolți noi abilități, cariera ta va stagna. Dacă ai ajuns la acest stadiu, a-ți căuta un job mai bun cu un manager care să îți prețuiască talentul e posibil să fie singura opțiune.

M-am găsit într-o situație similară acum câțiva ani. Am încercat multe tactici la acel moment pentru a îmbunătăți dinamica relației mele cu managerul meu, extrem de pasionat de control.

Am decis că a consuma 2 litri de apă pe zi, a face mișcare în mod regulat și a te bucura de un manager care te investește cu încredere îmi va da mai multe șanse să rămân sănătoasă fizic și emoțional.

Despre autor, Roxana Dobrescu

Dacă ar fi să aleg o valoare personală care mă ghidează pas cu pas, aceea este Curajul. Iubesc natura, alerg în aer liber ori de câte ori pot, joc basket și sunt mare fan rugby. Având în vedere pasiunile, sunt evident mama a doi băieți plini de energie și ei. 
Încerc să nu etichetez oamenii, de cele mai multe ori  chiar reușesc. Râd gălăgios, râd mult și am aceeași cea mai bună prietenă din copilărie.
În HR lucrez înca de pe băncile Facultății de Psihologie. HR-ul m-a ales pe mine, sunt convinsă. Eu imi doream o carieră în advertising. Am avut norocul să lucrez cu echipe extraordinare, cu șefi de la care am furat meserie, cu oameni care mi-au rămas prieteni.
Am avut privilegiul de a lucra în companii interesante din industrii foarte diferite. Astfel am ajuns să cunosc întreaga comunitate de HR în HR Club, să învăț design organizațional în Xerox, comunicare internă în Bergenbier și restul din tot ce știu și iubesc despre HR în Avon, pe parcursul a 6 ani trăiți cu intensitate aici.
Din aprilie 2017 am hotărât că vreau să învăț mai mult despre diversitate și să cunosc o nouă industrie, cea de pharma. Așa că m-am mutat în celălalt colț al lumii, în Mauritius, unde conduc funcțiunea de HR pentru divizia globală Aspen Pharmacare. Mărturisesc că trăiesc acum cea mai complexă experiență din cariera mea; conduc o echipă multi culturală (26 de culturi diferite în același HQ), propun și dezvolt strategii de dezvoltare și retenție cu impact global, implementez programe ample de change management. Și mă bucur din plin de soare, de Oceanul Indian și de alergat dimineața prin lanurile nesfârșite de trestie de zahăr.
sursa foto: unsplash.com
COMENTARII: