Eoin Woods, CTO Endava este speaker la Software Architecture Day Iași. În cadrul companiei, Eoin se ocupă de strategia tehnică, iar publicațiile sale au vizat atât comunitățile de cercetare, cât și cele industriale. De asemenea, este membru activ al comunității de inginerie software din Londra.
Principalele sale interese sunt arhitectura software, sistemele distribuite și securitatea calculatoarelor. Aceste aspecte și nu numai îl fac Eoin o prezență interesantă cu know-how de specialitate, potrivit pentru formatul masterclass-ului.
- Înainte de toate, îți mulțumim pentru implicarea în calitate de speaker la Software Architecture Day Iași. Spune-ne mai multe despre tine: cum a fost începutul în acest domeniu, cum te-ai dezvolat profesional? Ce ți-ai fi dorit să știi în momentul în care ai început cariera în calitate de arhitect de software?
Vă mulțumesc pentru invitație, sunt încântat ca voi participa la acest workshop și sunt nerăbdător să mă întâlnesc cu specialiștii de software din Iași. Sunt inginer de software de peste 25 de ani și mi-am petrecut primii 10 ani din carieră în inginerie de produs pentru Bull (de procesare a tranzacțiilor), Sybase (baze de date) și InterTrust (securitate) și următorii 10 ani în aplicații și întreprindere de arhitectură de pe piețele de capital la UBS și BGI.
Dezvoltarea mea pe plan profesional a inclus întotdeauna implicarea în comunitatea de industrie mai largă prin intermediul organizațiilor IEEE, IASA și BCS, dar și în comunități de practică specializate în metodele tradiționale de pregătire și dezvoltare din cadrul companiei.
Cel mai important aspect pe care aș fi vrut sa îl fi știut chiar de la început a fost importanța echilibrului dintre abilitățile de inginerie tehnice și abilități de management. Am fost suficient de norocos să am parte de un mentor timpuriu în cariera mea, care a subliniat faptul că pentru a obține ceva este nevoie de implicarea managementului. Mereu mi-am amintit acest sfat și l-am aplicat cu fiecare ocazie pe care am avut-o.
- La momentul actual, ești parte dintr-o companie care a progresat vizibil în materie de servicii IT în Europa. Care au fost pașii pe care Endava i-a urmat pentru a deveni lider mondial în industria de IT?
Endava a fost formată în 2000, iar eu fac parte din această companie doar de la începutul anului 2015, așa că am o perspectivă relativ “tânără”. În primul rând, ne tratăm clienții ca indivizi și ne concentrăm pe succesul lor. În al doilea rând, vom angaja oameni, îi vom încuraja și sprijini în dezvoltarea profesională, pentru a fi cei mai buni în orice și-ar dori să fie. În al treilea rând, la nivelul companiei avem o cultură tehnică inovatoare. Uneori, acest lucru este evident în proiectele noastre de top, iar atunci când lucrăm cu un sistem relativ vechi încercăm mereu să-l înbunătățim și să aplicăm cele mai bune tehnologii și practici pe care le deținem.
- Cum apreciezi dezvoltarea industriei de IT din România?
Cred că IT-ul românesc este o poveste remarcabilă de succes. Este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai prospere piețe din Europa pentru a dezvolta un software inovator și de calitate. Puteți vedea acest lucru la companiile care operează în prezent în România: Amazon, Microsoft, Betfair, Adobe precum și Endava, dar și la alți lideri inovatoari de inginerie software. Suntem cu siguranță foarte mulțumiți de modul în care organizația noastră românească s-a dezvoltat și a susținut creșterea Endava.
- Care sunt aspectele pe care se vor axa inginerii de software în anul 2017?
O temă despre care vorbesc mult face referire la faptul că sistemele sunt “dizolvate” : s-a constatat un progres de la epoca sistemelor monolitice, la punctul în care sistemele distribuite au fost comune, iar în prezent ele sunt create din bucăți mici, cum ar fi microservices sau funcții de calcul serverless. Prin urmare, arhitectura care obișnuia să fie rigidă și statică, este acum dinamică și emergentă. Aceasta este marea provocare pentru noi ca arhitecți. Alte tendințe importante sunt securitatea sistemelor de masă, creșterea de date, de analiză și noua tendință de a conecta totul la internet pe care noi o numim « Internetul obiectelor ». Toate aceste domenii au nevoie o atenție sporită din partea architecților.
- Împreună cu Nick Rozanski ai scris două ediții ale cărții Software System Architecture. Cum ai descrie această experiență din perspectiva autorului?
A fost o muncă enormă, ne-am dedicat tot timpul nostru liber și, într-adevăr, a fost o perioadă în care ne-a dominat viața. A fost o experiență interesantă, care a adus cu sine satisfacții considerabile: în primul rând din observațiile și contactele pe care le-am avut cu cititorii cărții de peste tot din lume și în al doilea rând din faptul că această carte este încă în vânzare de mai bine de 10 ani de la prima ediție publicată.
- Care este sfatul tău pentru cei care sunt începători în domeniul arhitecturii ? Cât de multă muncă se află în spatele acestui job?
Doamne, de unde încep? Cred că cele mai importante lucruri pe care oamenii trebuie să le știe se referă la studierea fundamentelor specializării lor și aceasta pentru că pregătirea academică solidă rămâne cu tine pentru întreaga carieră. Să fie pregătiți, să continue să învețe, să se adapteze modului de viața, oricât de experimentați ar fi, să nu rămână blocați doar în domeniul din care fac parte. Continuați cu întrebări bune și cu înțelegerea valorii în contextul muncii tale. Și distreaza-te cu software-ul, eu încă o mai fac!
- Care sunt aspectele pe care inginerii de software le pot dobândi prin participarea la masterclass-ul susținut de tine?
Sper că le voi oferi participanților câteva tehnici practice, utile și de asemenea de lungă durată, pentru a face față și aplica în sisteme complexe. Scopul meu este ca oamenii să se întoarcă la locul de muncă cu lucruri pe care le pot utiliza imediat, precum și lucruri aplicabile pe termen îndelungat.
Despre Software Architecture Day
Organizat de Libero Events, evenimentul Software Architecture Day este dedicat specialiștilor software architecture și este structurat ca un workshop intensiv, care aduce în același loc pasionți ai domeniului IT și specialiști internaționali.
Comments are closed.