De multe ori am auzit expresia “angajații își părăsesc șefii, nu compania” și cu acest lucru au rezonat destul de mulți angajați și puțini manageri. E destul de greu pentru manageri să-și identifice greșelile, să-și schimbe stilul de muncă, să-și aloce timp mai mult pentru echipă sa când jobul lor este atât de încărcat și când cerințele pentru ei sunt atât de mari! Fiind manageri înseamnă totuși că avem o calitate de care ar trebui să ținem cont și mai ales de care echipa noastră are nevoie de noi: să le dăm motivația necesară în fiecare zi să muncească!
Iată câteva greșeli pe care managerii le pot corecta:
1. Nu apreciază munca angajaților, contribuția individuală a lor și nu o premiază
Oamenii sunt diferiți. Pe unii îi motivezi prin cuvinte de lăuda, pe alții îi motivezi prin bani, pe alții îi motivezi prin provocări noi. Dar este datoria ta ca manager să știi ce-l motivează pe fiecare și cum să faci asta.
E adevărat că asta înseamnă să petreci mai mult timp cu ei! Și nu face presupuneri: dacă are aceleași pasiuni ca tine nu înseamnă că îl motivează aceleași lucruri. Dacă știi ceva despre el, nu considera că știi tu mai bine ce îi trebuie/lipsește, lasă-l pe el să-ți spună!
Apreciază-le orice contribuție valoroasă, inclusiv faptul că au ales să stea peste program sau să facă ceva în plus în job-ul de zi cu zi! Și fii sincer când faci asta! Începe cu aprecieri verbale și apoi vei știi cum să treci la nivelul următor! Și nu uita: angajații știu când nu faci asta cu sinceritate și când o faci mecanic!
2. Încarcă prea mult oamenii cu task-uri suplimentare
De obicei, angajații cei mai buni și capabili primesc sarcini în plus, pentru că știi că te poți baza pe ei. Din cauza aceasta apare efectul de burnout și de cele mai multe ori acești angajați capabili fac și greșeli. Încărcarea e contraproductivă!Și din păcate atunci, managerii își “varsă” supărarea unui proiect greșit pe acei angajați capabili, fără să țină cont de încărcarea lor și de nevoile lor.
Și e bine să mai ținem cont de faptul că nu toți oamenii lucrează și se entuziasmează la fel ca noi! Dacă nu ai altă soluție decât să-i încarci pe oameni, fă-o pe o perioadă limitată de timp și oferă ceva la schimb, dar intoatdeauna oferă ceva ce are nevoie angajatul nu ce crezi tu că are nevoie! Astfel, persoanele capabile își vor caută de lucru ușor în altă parte unde muncă lor va fi apreciată pe sarcini mai puține!
3. Nu le pasă prea mult de oameni, le pasă mai mult de business
Relația pe care o ai cu echipa ta este extrem de importantă, mai ales că, de multe ori, îți petreci mai mult de 8 ore la birou cu ei. Multe companii își aloca timp să-și învețe managerii cum să fie buni profesionaliști, dar și cum să fie umani! Sunt manageri care sunt întotdeauna aproape de echipă, sărbătoresc lucruri cu ei, stau cu ei, fac ceva “out of the box”, și cel mai important: nu impun lucruri pe care el le consideră că e bine să se facă în echipă, ci îi întreabă pe ei ce nevoi au.
Câștigându-le încrederea le câștigi și interesul pentru business, pentru că așa cum am mai zis, nu toți gândesc la fel că tine!
4. Nu-și țin promisiunile
Este vital pentru manageri să facă o promisiune doar dacă o pot respecta! Și mai ales să nu schimbe regulile pe parcurs. Când îți ții promisiunea vei crește în ochii angajaților și vei primi o încredere mai mare din partea lor și vei fi apreciat ca o persoană de onoare!(O calitate extrem de importantă pentru manageri).
Dar când nu îți ții promisiunea, vei fi privit ca o persoană alunecoasă, fără stabilitate și fără caracter. Și până la urmă, dacă tu nu îți respecți promisiunile, angajații de ce ar face-o?
Acestea nu sunt singurele greșeli pe care, în mod conștient sau nu, un manager le face față de oamenii din echipa lor. Vom continua și dezvolta acest subiect într-un viitor articol.
Un articol scris de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane
sursa foto: unsplash.com