Orice manager, când este prima dată în această poziție, are multe provocări și situații pe care trebuie să le depășească într-un mod cât mai productiv și cât mai eficient. Și cel mai important lucru este ca echipa pe care o conduce să-l respecte și să-l accepte.
Sunt persoane care au ajuns în această poziție ca urmare a unei promovări din cadrul companiei și atunci cu atât mai greu este trecerea de la performanța individuală spre performanța echipei.
Să conduci echipe nu pare așa ușor atunci când ești chiar tu cel care face acest lucru. Să fii un bun manager trebuie, în primul rând. să ai abilități de comunicare, de motivare și ascultare.
De asemenea, un manager trebuie să cunoască foarte bine business-ul și să-și conducă echipa spre rezultate cât mai bune. Pare foarte simplu când ești de partea cealaltă a baricadei, dar când ajungi să fii tu manager situația pare că te depăsește de multe ori.
Ce e bine să faci la început:
- Să înțelegi că rolul tău este schimbat și să înveți cât mai mult despre business la nivel general. Fă-ți timp să stai cu managerii altor echipe, să vezi care sunt obiectivele de business, pune întrebări și, foarte important, ascultă ce îți spun ei. Nu-ți forma idei preconcepute despre business (că știi tu ce e mai bine), dar transformă-le în propriul mod de aplicabilitate.
- Ascultă-ți echipa. S-ar putea să aibă idei bune ca să ajungeți la rezultatul dorit, s-ar putea ca drumul pe care-l propun ei să fie mai clar decât cel pe care-l vezi tu. De la tine ar trebui să vină obiectivul – rezultatul de business dorit. De la echipa ar trebui să vină modul cel mai eficient de a ajunge la rezultatul respectiv.
- Să fii un exemplu. Echipa ta are nevoie de un manager care poate să muncească cu ei, dar să știe și să delege. Trebuie să fii printre ei, dar nu trebuie să faci tu toată munca. Ai încredere că echipa ta poate ajunge la rezultate și arată-le acest lucru.
- Învață, învață, învață. Faptul că ai ajuns într-o pozitie de manager nu înseamnă că știi de toate. Participă la cât mai multe training-uri din aria de soft skills sau la training-uri tehnice specifice jobului tău. Întâlnește-te cu cât mai mulți manageri și vorbește despre experiența lor cu ei. Un manager care se dezvoltă permanent este un manager care va știi să gestioneze situațiile care pot apărea într-o echipă cu mai mult calm, tact și cât mai constructiv.
- Sărbătoriți micile victorii. La început este nevoie ca echipa să te recunoască și să te accepte și poți să faci lucrul acesta fiind atent la detalii: felicită orice membru care face o treabă bună și care își dă interesul, fii atent la zilele lor de naștere, ieșiți să sărbătoriți după muncă, fii atent la nevoile lor personale din când în când și, dacă ai umor, folosește-l cât mai des!
Comments are closed.