De ce avem nevoie de consiliere în carieră?

1057

Avem nevoie de consiliere în carieră? Nu știm ce vrem să facem în viață? Ce ne propunem să muncim? Sau în ce domeniu vrem să ne alegem următorul job?Consilierea în carieră nu se referă doar la adolescenți sau studenți, ci, de multe ori, chiar și un angajat deja stabilit la un loc de muncă simte că nu face ceea ce îi place sau ceea ce sperase să găsească la locul respectiv de muncă.

Vorbim despre o consiliere în luarea celor mai bune decizii privind cariera viitoare. Și acest lucru se face în primul rând testând niște abilități și competențe pe care orice persoană le are, unii le cunoaștem, alții nu, unii le exploatăm, alții nu, unii le dezvoltăm, alții nu. Și practic aici intervine partea de consiliere.

Este adevarăt că trăim într-o lume în care viteza este un atribut principal, că ne dorim lucruri care de multe ori nu sunt cele mai potrivite pentru noi, dar avem modele de viață de succes și vrem să le copiem.  Sau știm că într-un anumit domeniu se câștigă foarte bine și atunci vrem și noi să ne îndreptăm spre acea zonă.

Consilierea în cariera și testele utilizate te ajută să te cunoști mai bine, să-ți identifici personalitatea și profilul vocațional cel mai potrivit, anumite opțiuni ocupaționale specifice profilului tău.

După ce îți stabilești profilul tău personal, consilierea te ajută la planificare: cum să faci să crești anumite abilități sau să îți dezvolti mai mult personalitatea, astfel încât să ajungi în locul care ți se potrivește cel mai bine cu profilul tău. De asemenea, consilierea te ajută să găsești alternative pentru tine și pentru profilul tău și să înțelegi cel mai bine de ce o anumită carieră ți se potrivește sau nu.

Pe elevi/studenți consilierea în cariera îi ajută să se cunoască mai bine și să-și aleagă facultatea sau domeniul viitor. Avem multe cazuri de studenți care dau la o facultate, însă, după un an de studiu, își dau seama că nu li se potrivește. Sau avem elevi care consideră că sunt foarte buni la matematică și clar li se potrivește o facultate de informatică pentru că e meseria cea mai căutată în acest moment, dar ei au de fapt multe abilități creative, ceea ce înseamnă că ar putea să urmeze o carieră în design.

Pe adulții deja angajați îi ajută în momentul în care ajung într-un impas în viața lor profesională și își doresc să cunoască variante sau moduri de evoluție spre cariera aleasă.

În orice moment al vieții,  consilierea are un rol de autocunoaștere și practic acest lucru îți dă ocazia să îți planifici viața mai ușor.

COMENTARII:

Comments are closed.