Angajații dedicați nu sunt neapărat cei mai căutați

0

În urmă cu ceva timp era de dorit să ai angajați dedicați care să stea în companie cât mai mult timp și să știe tot ce s-a petrecut vreodată acolo. Sunt de asemenea și angajații în care ai cel mai mult încredere, pentru că ți-au dovedit cât sunt de loiali companiei. Însă acum acest lucru nu mai este neapărat un atuu al angajaților și companiile nu mai apreciază neapărat acest lucru.

Ba din contră, unele companii își numesc acești angajați “elefanți” și nu apreciază modalitatea de a pune problema “pe vremea mea” sau “așa s-a făcut până acum”.

Companiile dinamice, care au mentalitatea de a privi înainte peste ani își doresc schimbări și își doresc adaptarea cât mai mult la tehnologiile și la trendurile de acum și de aceea caută în permanență să găsească angajați cu idei noi și inovatoare. Sunt pregătite să își asume și costurile de schimbare a angajaților sau să investească cât mai mult în partea de motivare.

În medie, un angajat stă într-o companie 2 – 4 ani, apoi ori își schimbă job-ul ori intervine comoditatea dacă rămâne pe aceeași poziție. Este de preferat ca atunci când avem un angajat valoros în companie, să-l mutăm pe alte poziții, să-i dăm alte provocări pe care le poate gestiona. Când gradul de implicare în companie scade, acest lucru este vizibil și chiar dacă există programe prin care compania încerca să rețină angajații până la urmă nu reușesc să obțină rezultatele dorite: ori pleacă angajații ori au rezultate deloc satisfăcătoare pentru companie.

Pentru angajații care vor să se dezvolte și care își doresc să evolueze în carieră este importantă să stea minimum 2 ani și maximum 5 ani într-o companie, pentru a evita rutina care se instalează în job. Sau pot să treacă pe o poziție diferită în aceeași companie, dar care nu are legătură cu ceea ce făceau înainte.

Pentru angajatori, este de preferat să nu încerce să-și țină angajații cu orice preț doar pe motiv că suntem într-o criză de oameni buni. În momentul în care un angajat dă semne de oboseală, de saturație, este timpul să facem schimbări.

Un articol semnat de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.

COMENTARII: