Suntem fiinte sociale si una din nevoile noastre este aceea de a avea interactiuni cu alti oameni. Doar ca, analizand putin relatiile pe care le avem, tindem sa stam in compania oamenilor care par cat de putin interesati de persoana noastra. Asta ne da semnificatie din punct de vedere social, ne face sa simtim ca suntem acceptati si avem valoare in ochii celorlalti. Un articol de Bogdan Băbălău-Maghiar.
Atunci cand vrei sa stabilesti relatii de lunga durata e important sa ai in minte aceste aspecte. E important pentru ca atunci cand te concentrezi pe cealalta persoana aceasta se va simti bine si isi va dori sa stea in compania ta.
Învață să asculți
Una din modalitatile prin care poti face ca o persoana sa se simta bine in compania ta e sa iti dezvolti abilitatea de a asculta. Daca ai fi avut ocazia sa ma cunosti acum 5-6 ani intr-o intalnire nu cred ca ai spune despre mine ca stiu sa ascult. Credeam ca le stiu pe toate si monopolizam orice discutie, iar in opinia mea asta insemna ca sunt destept si cu siguranta ceilalti vor vedea asta. Chiar si atunci cand interlocutorul meu vorbea eu completam propozitiile pentru ca eram prea “smart” ca sa tac.
Doar ca de aproximativ 3 ani mi-am schimbat putin perspectiva. Mi-am impus sa ascult. Sa pun intrebari si sa tac. Primele intalniri au fost groaznice pentru ca imi era extrem de greu sa tac si sa ascult. Dar, cu putina perseverenta, am reusit. Nu spun ca acum sunt un ascultator perfect, dar pot spune ca una din cele mai importante abilitati pe care le am e ca ascult.
De ajuns despre mine, hai sa iti spun de ce e important sa ascultam.
Ascultarea crește stima de sine
Atunci cand ascultam se intampla un fenomen foarte interesant. Interlocutorul tau se aude vorbind, iar atunci cand se aude vorbind, iar tu il asculti, stima lui de sine creste simtitor. Crescandu-i stima de sine in compania ta va asocia acest fenomen cu tine si va dori sa stea in preajma ta. Vei deveni un factor de buna dispozitie pentru el si trebuie sa recunoastem ca ne place sa interactionam cu oameni care ne fac sa ne simtim bine.
Cand am auzit asta prima data de la Elena Badea recunosc ca am fost sceptic. Dar am incercat sa rememorez intamplari in care eu vorbeam si eram ascultat si intr-adevar ma simteam foarte bine si credeam ca lumea ma asculta pentru ca sunt foarte destept si ceea ce spun e important – inca imi place sa cred asta. Apoi am inceput sa aplic ascultarea si feedback-ul primit a fost din ce in ce mai bun.
Oameni cu care ma vedeam pentru prima data imi trimiteau mesaje sa imi multumeasca pentru timpul meu si sa imi spuna ca s-au simtit foarte bine in compania mea. Oameni de afaceri pe care ii intalneam ca sa invat de la ei imi spuneau la finalul intalnirii ca le-a facut placere sa discutam si, cand le propuneam sa ne revedem, raspunsul era afirmativ.
Fii prezent!
Insa ceea ce vreau eu sa iti spun este ca nu e suficient sa taci si sa lasi impresia ca asculti. Iti spuneam ca primele mele interactiuni dupa ce m-am hotarat sa ascult mai mult au fost groaznice. A fost asa si pentru ca in timp ce ma chinuiam sa ascult gandul meu fugea in alta parte. Ma gandeam la ce as putea sa spun dupa, la ce o sa fac dupa intalnire, la diferite probleme cu care ma confruntam, orice, dar nu la discutia cu omul din fata mea.
Am auzit si o intamplare amuzanta in ceea ce priveste ascultarea. Fostul presedinte american Franklin D. Roosevelt s-a intalnit intr-o dimineata cu ministrii lui si i-a spus asistentului personal ca ii va testa sa vada daca ii asculta. Cand a intrat in sala de sedinta a trecut pe la fiecare, i-a salutat respectuos si le-a spus: “Aseara mi-am omorat soacra.” in timp ce a dat mana cu ei. Dintre toti cei prezenti, doar un singur ministru i-a replicat “Ce ati facut?”. Si asta pentru ca ceilalti nici macar nu au ascultat ce a spus Roosevelt.
De multe ori ni se intampla si noua la fel. Suntem cu gandul in alta parte.
Ca interactiunea sa fie calitativa, fii prezent. Concentreaza-ti atentia asupra celeilalte persoane. Verbalizeaza ascultarea prin cuvinte sau sunete care intaresc procesul precum “mhhhmmm”, “da”, “serios?”, “chiar asa?”, “interesant”. Poti chiar sa te apleci putin spre interlocutorul tau pentru a transmite si prin pozitia corpului ca il asculti.
Pune întrebări
Pentru a facilita interactiunea si a reusi sa asculti cealalta persoana poti adresa intrebari. Adresand intrebari arati ca esti interesat de ce are de spus interlocutorul tau si chiar de propria lui persoana, insa fii atent sa nu transformi discutia in interogatoriu.
De cele mai multe ori inainte sa particip la o intalnire sau sa merg la un eveniment imi aloc timp pentru a ma pregati. Un aspect important al pregatirii e lista cu intrebari pe care pot sa le adresez. Intr-un articol anterior vorbeam despre tehnica adresarii intrebarilor despre trecut-prezent-viitor. E cel mai simplu mod de a face persoana din fata ta sa vorbeasca, iar tu ai posibilitatea de a asculta.
Imi place sa adresez intrebari pentru ca, de cele mai multe ori, reusesc sa aflu informatii despre cealalta persoana pe care nu as reusi sa le aflu daca nu as fi dispus sa ascult.
Pot sa iti spun ca, din momentul in care mi-am dezvoltat abilitatea de asculta, interactiunile mele au devenit mult mai calitative, iar relatiile dezvoltate sunt mult mai bine consolidate. E un exercitiu care merita tot efortul.
Si, chiar daca nu sunt adeptul vorbelor populare, o sa inchei cu una: se spune ca avem doua urechi si o gura ca sa ascultam de doua ori mai mult decat vorbim.
Spor la ascultat!