Bianca Mereuță, fondatoarea Asociației VERSUS și a comunității Ce le citim copiilor, oferă peste 200 de cărți prin campania Biblioteca de acasă, desfășurată online. Află ce ne-a mărturisit despre această inițiativă.
Peste 200 cărți în Biblioteca de acasă – de ce ai considerat important sa dăruiești un astfel de cadou? Ce implică, de fapt, înscrierea în concurs și când va avea loc extragerea?
Cred că este nevoie ca lumea să se bucure de cărți. Și noi, adulții, putem face asta atât de simplu. Deschizând o carte pentru cei mici, deschizând o carte pentru noi. Ne putem conecta atât de bine cu proprii noștri copii așa, citindu-le. Si nu este doar despre conectare, însă de la ea începe. Educația pentru valoare și învățarea cu bucurie încep de acasă. Aici este vorba de conținutul de valoare pe care îl aducem în casa unei familii, dincolo de starea de bine din mediu.
Prin Asociația VERSUS, din care face parte și grupul facebook Ce le citim copiilor, și inclusiv, prin acest proiect #BibliotecaDeAcasă, evidențiem cum VERSUS – dăruiește viitorul, acum pornind de acasă, cu un gest simplu, prin fiecare dintre proiectele pe care le creăm.
Asta dorim să oferim prin acest concurs – peste 200 cărți atent selecționate, valoroase pentru dezvoltarea copiilor, care să le deschidă drumuri bune si să le ofere prilejul de a prinde drag de carte.
Concursul se desfășoară cu Follow către pagina VERSUS de pe instagram (asociația_versus) și optional cu tag către 3 prieteni de-ai lor sau mai mulți– pe care să-i eticheteze într-un comentariu. Ne dorim să participe cât mai mulți părinți, educatori, profesori, bibliotecari la acest concurs – pentru a avea cât mai mulți oameni bucuria de a putea fi câștigătorul marelui premiu.
Câștigătorul va fi anunțat în 29 mai și, bineînțeles, va intra în posesia cărților. Aceste cărți care intră în concurs sunt fie cumpărate de mine, fie dăruite de la edituri – iar eu am ales să transforme, împreună, un loc din casa unui copil în BIBLIOTECA DE ACASĂ.
Ce adevărat ai zis – cărțile sunt drumuri. Cum poate schimba viața unui copil existența unor cărți potrivite în bibliotecă?
Noi recomandăm să citim copiilor cel puțin 15 minute în fiecare zi. Conform studiilor și exemplelor proprii și din jur, vedem că îi ajută la dezvoltarea echilibrului emoțional și cognitiv, face bine relației dintre părinți și copii și setează o rutină plăcută și sănătoasă acasă.
Cărțile potrivite vârstei copilului – prin text, ilustrații, simbolistică – îl ajută în dezvoltarea sa armonioasă. Iar exemple de cărți pe care le recomandăm pot fi regăsite, că tot povesteam despre concursul BIBLIOTECA DE ACASĂ, pe instagramul de la asociatia_versus – în reperele de acolo – sunt cărți care vor ajunge în casa unuia dintre cei înscriși în concurs. Părinții mai găsesc recomandări de cărți pe care le-am adus prin editura Signatura mai aproape de oamenii din România și nu numai, dar și prin recomandări de cărți la care avem oferte în grupul Ce le citim copiilor – de pe facebook.
Cât de mult a contat contextul pandemic în crearea și implementarea unei astfel de idei, de a dărui o bibliotecă? Cum poate cartea să devină un “frate” al copilului în detrimentul tabletei sau a telefonului?
Stând mai mult timp acasă, alături de cei dragi, pe lângă timpul acesta împărțit între familie și îndatoririle de la serviciu, la fiecare diferite prin prisma meseriei, am considerat că este necesară și apropierea de carte. Uneori pare mai ușor să deschizi laptopul sau tableta, însă ce fascinant este, de fapt, după ce deschizi o carte. Și stai alături de copilul tău, citindu-I, 10, 15 minute pe zi măcar.
Cu toții avem nevoie de conectare cu cei dragi și, repet, acest lucru îl putem primi și citind copiilor, citind alături de ei. Și ne dorim ca acel copil care le primește, prin BIBLIOTECA DE ACASĂ, să beneficieze de cel mai bun început în relația cu cartea, de fapt cu învățătura, să aibă parte de acea întâlnire unică pentru a-i stârni și curiozitatea, și mirarea, și o dorință permanentă de cunoaștere.
Există limite sănătoase cu privire la timpul petrecut pe laptop/ telefon/ tabletă. Și la o discuție cu specialiști în domeniu, acestea pot deveni consecvente, încât să nu afecteze mediul familial.
Eu, de exemplu, cred că atunci când citești povești și când creezi, ești doar un copil mai mare și fericit pentru fiecare faptă, pentru fiecare moment, pentru fiecare zâmbet, pentru fiecare personaj pe care îl interpretezi. Mă simt un copil mare și fericit printre copii. Așa erau fiecare dintre întâlnirile de lectură pe care le-am desfășurat în școli, ținute de un copil mai mare pentru copii mai mici. De ce să nu aducem asta și mai des în casele noastre, acasă? De această dată – prin BIBLIOTECA DE ACASĂ. Așa că ne vedem pe instagram, cu drag de carte și cu conectare prin minunile scrise și ilustrate de artiști contemporani și nu numai, din cele mai de interes domenii pentru o dezvoltare armonioasă pentru copiii noștri.