De multe ori auzim in jurul nostru despre oameni care au o performanță extraordinară la muncă, că au rezultate bune și sunt apreciați de colegi. Și ne întrebăm de ce ei pot așa ușor să ajungă la acele rezultate bune și noi nu!Chiar dacă există și subiectivism în unele situații sau fler, de cele mai multe ori, persoana respectivă chiar merită aprecierea tuturor. Și o astfel de persoană nu este un om care se plânge de muncă, nu este un om care așteaptă din partea companiei să-l trimită la cursuri, nu dă vina pe timp că nu a reușit să termine proiectul în deadline-ul cerut și nici nu-l vezi copleșit de sarcini pe care nu le mai poate duce.
Dezvoltarea personală ține de fiecare persoană în parte și depinde de noi înșine să o ducem la un alt nivel care depășește banalul și comun-ul.
Educația: o primești de acasă, o primești de la școală, de la facultate, din viața de zi cu zi, dar și mediul în care muncești și trăiești. Însă curiozitatea noastră, dorința de a ști mai mult duce, de cele mai multe ori, la o dezvoltare personală pe care noi suntem în stare s-o creștem zi de zi.
Și sunt câțiva pași pe care-i poți face singur în dezvoltarea ta, fără să fie nevoie să aștepti doar din partea companiei unde lucrezi să te trimită la cursuri. Dezvoltarea nu înseamnă doar să mergi la cursuri, înseamnă să ai cât mai multe experiențe:
- Un om care citește este un om care cunoaște tainele inimaginabilului. Propuneți-vă să citiți minimum o oră/zi. Și citiți orice carte, nu numai SF. Citiți și cărți care nu vă atrag!
- Un om care admiră personalități ale vietii actuale este un om care are un țel în viață și care visează să ajungă și el cineva. Dacă aveți pe cineva pe care-l admirați, aveți o sursă inspirațională, vă gândiți ce și cum să faceti astfel încât să ajungeți cândva pe o treaptă cât mai înaltă.
- Un om care participa la conferinte, la discursuri este un om care va invata din experientele altora. Toate discursurile si experientele impartasite la conferinte, chiar si cele rele sunt moduri de a afla idei noi si de a va determina sa experimentati si voi ceva. Intotdeauna veti fi mai pozitivi dupa o conferinta si veti afla macar un lucru nou.
- Un om care ascultă este un om care câstigă prieteni. Când îi auzi și pe ceilalți din jurul tău, când ideea ta poate trece pe locul doi înseamnă că ai o capacitate mare de a sintetiza lucrurile și de a alege ce e mai bine. Și un astfel de om devine un prieten.
- Un om care se interesează de lucrurile din jurul lui este un om care are o dorință de cunoaștere. Când îți pui întrebări, când cauți răspunsuri, când verifici experiențe înseamnă că ești pe drumul cel bun, ai în tine dorința de a cunoaște, dorința de a fi mai bun și dorința de a reuși.
Un articol de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.
Comments are closed.