De multe ori când suntem în poziția de angajat îi vedem pe antreprenorii din jurul nostru fericiți, liberi și plini de bani. Ne dorim să fim și noi ca și ei, dar ne lipsește ideea business-ului pe care să-l facem sau ne lipsește curajul să renunțăm la confortul pe care-l avem la job.
Rămânem de multe ori la statutul de angajat și încercăm să vedem doar partea bună a acestui rol: am stabilitate, am un salariu sigur, am un abonament la o sală de fitness, mă dezvolt în aria mea de expertiză. Sau avem curaj și lăsăm totul ca să ne apucăm de antreprenoriat.
Pe de altă parte, sunt și antreprenorii care au libertate, flexibilitate și poate unii chiar au bani. Acum depinde de fiecare persoană să-și stabilească ce înseamnă a avea bani. Bani poți să ai la nivelul unui angajat sau mai puțini sau mai mulți.
Însă cu cât îți dorești mai multi bani trebuie să știi că ideea de a avea timp liber începe să nu mai fie adevarată. Îți rămâne flexibilitatea și libertatea de a alege. Dar te alegi și cu responsabilitatea fericirii propriilor angajați, cu investițile făcute din profit în loc să investești profitul în tine….dar și asta depinde de cât de vizionar ești.
Poți să fii un antreprenor care își dorește doar o mică afacere care să-i aducă un nivel mediu de trăi sau poți să fii un antreprenor care nu are liniște și vrea dezvoltare.
Argumente pentru a decide: job sau antreprenoriat
Și atunci ce să alegi? Să rămâi la un job sau să ai propriul tău business?
Iată ce avantaje și dezvantaje are fiecare:
- Job-ul: are stabilitate, are salariu pe care te bazezi lună de lună, are echipa, are dezvoltare pe aria ta de cunoștințe, are provocări de business pe rolul tău din echipa, te poți muta când vrei la un alt job, altă companie, poți să câștigi mai mult, nu foarte mult totuși, poți să călătorești pe banii companiei, poți să te dezvolți pe banii companiei. Ce nu are: flexibilitatea pe care ți-o dorești, nu-ți poți lua copii de la școală și să-i duci la activități, nu-ți poti lua concediu când vrei, nu poți să stai pe o terasă primavara și să te bucuri de primele raze ale soarelor, nu poți să fii creativ decât pe partea ta de implicare, nu poți să te dezvolți decât atât cât permit bugetele companiei, nu poți să îți închizi telefonul într-o zi dacă te doare capul.
- Antreprenoriatul: are flexibilitate, are timp organizat de tine, are idei noi, te provoacă zi de zi să te dezvolți pe toate domeniile, de la creativitate la financiar, are cea mai frumoasă parte de socializare, te întâlnești cu mulți oameni și înveți de la ei, ai o libertate în alegerea timpului tău, îți petreci timp cât vrei cu familia și copii tăi, mergi în vacanțe când vrei tu și poți să te bucuri de oferte last minute, poți să alegi cu cine să lucrezi și cu cine să nu lucrezi. Ce nu are: stabilitate până nu ajunge la maturitate, banii nu sunt așa cum îi vrei tu tot timpul, sunt luni în care nu-i ai deloc, investițiile trebuie făcute tot timpul și doar tu ești cel care face aceste investiții, dezvoltarea ta o faci doar pe banii tăi, încasările nu sunt întotdeauna la timp. Nu poți renunța când vrei tu pentru că ai responsabilitatea salariilor angajaților tăi, a impozitelor și taxelor către stat. Nu poți renunța și să te apuci de altceva pentru că nu ai atâția bani să investești în ce vrei tu.
Însă alegerea este în funcție de ceea ce te motivează pe tine cel mai mult și ceea ce contează pentru tine.
Un articol de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.
Comments are closed.