După ce și-a petrecut patru ani în echipa unei agenții imobiliare din Cluj-Napoca, a decis să devină ea însăși antreprenor. Care au fost provocările cu care s-a confruntat Cornelia Ștețco după ce a pus bazele propriului business în domeniul imobiliar puteți afla din următorul interviu.
Cum a fost trecerea de la statutul de angajat, la cel de antreprenor?
Destul de provocatoare, în sensul în care nu ai cum să fii pregătit 100% pentru acest pas, este vorba de fapt mai mult despre o evoluție pe partea de dezvoltare personală decât profesională atunci când faci acest pas.
Activitatea în sine, o cunoșteam în cel mai mic detaliu, am susținut training-uri de inițiere, pe vânzări și de dezvoltare în carieră de imobiliare încă de când eram în postura de angajat, am coordonat alți colegi, am fost mentor pentru alți colegi, cunoșteam etapele de dezvoltare prin care trece un agent imobiliar, de la etapa de junior și până ajunge profesionist, de asemenea provocările de care se lovește și stările aferente și știam și soluțiile.
Totul ar fi trebuit să fie simplu, însă, trecusem eu în altă etapă de dezvoltare în care a trebuit să-mi schimb modul de gândire, de acțiune, de abordare a unor situații noi, cu care nu mă confruntasem anterior, iar de evoluția mea a depins evoluția afacerii.
După câți ani de experiență în domeniul imobiliar ai decis să faci pasul spre propriul business?
După 4 ani de experiență, însă nu experiența a cântărit în luarea deciziei, au fost alți factori care au intervenit și mi-am dorit un alt mod de abordare. Consider că oportunitatea vine la momentul potrivit și simți acest lucru.
Care au fost cele mai dificile momente ca tânăr antreprenor?
Îmi vine să râd, pentru că nu știu să fie un lucru ușor sau vreun moment ușor, indiferent că ești tânăr atreprenor sau „ cu vechime” . Cred că cel mai dificil pentru mine a fost să-mi asum și să mă obișnuiesc cu ideea de a investi finanțele proprii în formarea oamenilor din echipă fără să ai garanția că investești corect sau că persoana în care investești e o persoană potrivită și pe termen lung.
Cred că asta este cel mai dificil, să reușești să privești obiectiv și să treci peste „dezamăgirile” pe care le simți vizavi de oamenii din echipă în care îți pui încrederea și să-ți asumi eșecul ca fiind parte din succes.
Cât de dificil/simplu este să îți construiești o afacere în domeniul imobiliar?
Nimic nu e simplu. Nici o afacere nu e simplu de construit, fiecare domeniu vine cu provocările specifice la pachet. În domeniul imobiliar, provocarea este să identifici persoanele potrivite care să întregească echipa de vânzări/închirieri.
Încă avem influențe comuniste înrădăcinate în subconștientul nostru, încă avem percepții greșite legate de domeniul de vânzări, încă ne e frică sau nu știm să ne asumăm răspunderea, să ne integrăm o anumită autodisciplină în gândirea și acțiunile noastre zilnice și astfel, mulți dintre noi, preferăm să acționăm în efect de „turma”, adică să rămânem unde-i călduț și bine din frica de a ieși din zona de de confort, de a face schimbări, care de fapt sunt definiția evoluției. Ne dorim câștiguri mai mari, flexibilitate, libertate, independența financiară, putere de decizie, însă, nu dorim să ne asumăm eforturile necesare pentru a le deține.
Cum este piața din Cluj-Napoca actuală din această perspectivă?
Pe oricine întrebi, îți va spune că e o piață atipică, că e greu de anticipat, că e instabilă …
Ce nu înțelegem, e că piața imobiliară din România are un istoric de doar 20 de ani și a evoluat fantastic, în special, după 2009, față de alte țări care au un istoric de peste 200 de ani de intermedieri și servicii imobiliare.
Mă bucur că atât dezvoltatorii, cât și serviciile imobiliare, s-au dezvoltat în urma crizei economice precedente și sunt multe îmbunătățiri. Bineînțeles că încă mai este loc suficient pentru „ mai bine” și ar fi ideal să existe o reglementare juridică clară în ceea ce privește activitatea de Agent/Broker imobiliar, dar și o reglementare juridică în ceea ce privește dezvoltatorii imobiliari, tocmai de aceea, este o piață în continuă evoluție și încă sunt oportunități pentru cei care vor să intre pe piața imobiliară atât ca brokeri, cât și ca dezvoltatori imobiliari.
Care este profilul clientului care decide să apeleze la serviciile unei agenții?
Nu putem vorbi de un singur profil, însă trăind în secolul vitezei și a optimizărilor în toate aspectele vieții, clienții înțeleg avantajul de a colabora cu specialiști pentru a identifica cea mai bună variantă atunci când vine vorba de achiziții imobiliare, investiții imobiliare sau închirieri de imobile. Economisesc timp, au o gamă variată de proprietăți, au parte de consiliere juridică integrată , fac o alegere conștientă și își pot canaliza atenția și eforturile pe activitatea lor de zi cu zi, iar stresul cu proceduri, documente, discuții între părți, negocieri și întreg procesul de achiziție/vânzare/închiriere este preluat de către Agentul imobiliar/Agenție.
De asemenea, companiile, apelează doar la Agenții atunci când au nevoie de servicii imobiliare de orice fel.
Dincolo de antreprenor, ești și angajator. Cum vezi acest status?
Aici e cea mai mare provocare. Cu strategia, sistemele și calculele tot timpul m-am descurcat și încă bine, iar dacă nu te descurci, înveți.
OMUL în schimb, nu e o „ știință exactă”, te surprinde tot timpul, uneori plăcut, alteori neplăcut. Am activat în funcții de management și în firme de producție. Acolo e mult mai simplu. Însă în servicii, și mai ales în serviciile imobiliare, depinzi de oameni. Și nu depinzi de capacitatea omului de a produce fizic ceva, pentru că asta poate fi măsurată, cuantificată și estimată. Însă depinzi de capacitatea omului de adaptare la situații noi, capacitatea lui de a face conexiuni și de a empatiza cu ceilalți. Iar asta e un pic mai greu de măsurat, de estimat, chiar și pentru specialiștii în HR.
Simt un curent de „hipiotism modern” dacă pot să-i zic așa! Toți sau majoritatea ar vrea să fie liberi, să călătorească peste tot în lume, să fie independenți financiar, să nu fie constrânși de reguli, de sisteme, să lucreze mai puține ore pe zi ca să aibă mai mult timp liber, au impresia că sunt epuizați și au fost exploatați chiar dacă ei n-au ajuns la 30-35 de ani încă, … nu știu … parcă toți tind spre o „pensionare anticipata” însă nu știu de unde vor veni „pensiile care să acopere pretențiile” … alții să se gândească la acest aspect!
Încă mai am multe de învățat, însă îmi plac oamenii și cred că singura soluție e să cerni pentru a găsi „ aurul”!
Cât de dificil/ușor este să îți construiești o echipă?
La fel de dificil cum este să o menții întreagă și motivată!
De ce acreditări ai nevoie pentru a fi agent/ consilier imobiliar?
Din păcate, nu este necesară o acreditare specifică încă, după cum spuneam mai sus, această activitate, de Broker/Agent imobiliar nu este reglementată din punct de vedere juridic, însă este nevoie cel puțin de un curs de inițiere, teoretic și practic și ideal ar fi absolvirea unui curs de Broker imobiliar acreditat, cu informații clare, sistematizate și susținut de specialiști din domeniul imobiliar, preferabil cu experiență practică în acest domeniu.
Noi oferim gratuit cursuri de inițiere și perfecționare, echipei noastre.
Ce cursuri de formare profesională ar putea fi utile în acest sens?
Pe lângă cele amintite mai sus, sunt utile cursuri de networking, inteligență emoțională, profile de personalitate, personal branding, marketing on-line, limbaj non-verbal, pich – prezentare personală, psihologia relațiilor și ar mai fi. Acestea sunt câteva dintre cursurile pe care noi le oferim membrilor pe parcursul evoluției în carieră.
Ce mesaj ai pentru cei care intenționează să intre în acest domeniu?
Să fie sau să învețe să fie disciplinați și perseverenți și să fie conștienți că e vorba de o carieră pe termen lung, nu de un simplu job. Nici pământul nu a fost construit peste noapte și la voia întâmplării, din noroc! Iar o carieră de succes, indiferent de domeniu, se construiește în timp, cu seriozitate, efort și dedicare!
Și nu în ultimul rând, mult succes!