Viata noastra la munca are, de multe ori, momente in care nu ne apreciem liderul sau consideram ca nu este o persoana capabila sau potrivita sa conduca o echipa.
Este adevarat ca acest moment vine, de multe ori, din motive personale de demotivare sau, de multe ori, in urma unor cursuri pe care le urmam si care ne invata despre liderul ideal, despre ceea ce ar trebui sa reprezinte liderul din compania noastra sau cum ar trebui sa se comporte acest lider. Dezamagirea se instaleaza in mintea noastra cu cat distanta dintre teorie si practica este tot mai mare.
Cu totii ne dorim un lider precum in teorie, insa acest lucru nu se intampla exact asa. Sunt cateva actiuni pe care trebuie sa le intelegi si cateva actiuni pe care poti sa le faci:
- liderul este de cele mai multe ori numit si ceea ce poti sa faci este sa accepti acest lucru. Acceptarea liderului este primul pas in colaborare
- exista cu siguranta un mod de a colabora cu el, indiferent daca-l apreciezi sau nu, insa trebuie sa fii tu cel inteligent si sa-i intelegi actiunile, sa-i descoperi partile bune si sa te legi in primul rand de ele
- un lider numit isi va recunoaste destul de greu partile lui negative si puteti observa aceste lucruri cu cat este mai putin iubit, cu cat directia pe care o traseaza este destul de necunoscuta de cei cu care lucreaza, cu cat atitudinea lui este una de superioritate, cu cat isi doreste sa se inchida intr-o bula si sa aiba contact doar cu 3-4 persoane din echipa lui. De obicei are o parere foarte buna despre el. Cu acest lider, modul de interactionare este unul minimalist. Accepti rolul de angajat si iti faci treaba bine sau pleci daca nu-ti gasesti nicicum locul.
- un lider adevarat insa este unul care are o relatie speciala cu angajatii, care lucreaza cu ideile angajatilor sai, care isi motiveaza colegii si care inspira. Acest lider este admirat de majoritatea si aduce mereu un suflu nou in echipa. El nu trebuie sa se straduiasca sa faca complimente sau sa motiveze, lui ii vin natural aceste lucruri si nu simti niciodata ca le face doar ca asa trebuie sa le faca, ca asa scrie in teorie sa faca. Cu acest lider poti lucra ani buni si poti sa te dezvolti atat tu, cat si el. Este un lider care accepta critica si isi corecteaza actiunile impreuna cu tine. Un lider adevarat are ceva ce veti recunoaste indiferent de situatie: o charisma care te atrage si care iti creeaza buna dispozitie.
Un articol scris de Aneta Neagomir, specialist in resurse umane.