Aflați care sunt țările în care medicii români sunt cei mai doriți, dar și ce beneficii le sunt oferite de către angajatori dintr-un interviu oferit www.allaboutjobs.ro de către Corina Pop, Sales Manager al târgului de locuri de muncă pentru medici și cadre medicale, Careers in White.
Care sunt cele mai noi tendințe din domeniul recrutării de personal medical?
În România se observă o creștere tot mai mare a inițiativei spitalelor de stat, dar și celor private, de a participa la evenimente de recrutare pentru a găsi cei mai potriviți candidați. Ne-am obișnuit deja cu cererea mare pentru asistenți medicali, care se păstrează și în acest moment, însă în ultima perioadă multe instituții medicale sunt în căutare de medici specialiști pentru toate specializările.
În perioada aceasta, în Europa s-a comunicat o foarte mare necesitate pentru medici de familie. Dacă până acum angajatorii au avut foarte multe oferte de muncă pentru această categorie de candidați în Germania, și chiar ofereau preluare de cabinete private în această țară, de data aceasta, există o cerere foarte mare și din partea Angliei.
Tot în categoria tendințelor se încadrează și doctorii psihiatri. Suedia și Norvegia înregistrează anual o creștere în rândul pacienților cu boli psihiatrice și se luptă în combaterea și prevenirea acestora, astfel că sunt în foarte mare căutare de medici psihiatri.
De asemenea, posturile vacante pentru asistenții medicali rămân și de data aceasta în tendințe atât în Germania, cât și în Marea Britanie, și de această dată angajatorii promovează posturi disponibile pentru asistenți și în Austria.
Ce oferă diferit/în plus angajatorii față de anii trecuți?
Medicii de familie sunt unii din cei mai căutați în acest moment, iar programele recrutorilor de anul acesta targetează și oportunități de muncă foarte avantajoase proaspeților medici de familie.
De exemplu, angajatorii austrieci doresc să fie transparenți cu potențialii candidați, motiv pentru care oferă posibilitatea creării unui program pentru noul loc de muncă încă de dinainte de angajare.
Mai mult decât atat, în Danemarca se investește constant în dezvoltarea profesională a noilor angajați, așadar recrutorii oferă încă de la inceput un buget personal pentru participarea la seminarii, cursuri, conferințe și congrese internaționale.
Anul acesta, angajatorii din Marea Britanie, care se află în continuare în căutare de asistenți medicali, propun, pe lângă alte beneficii, și consultanță în obținerea înregistrării ca asistent (PIN number) în cadrul Consiliul Asistenților Medicali și al Moașelor (NMC), care rămâne absolut necesară pentru angajare.
Care sunt țările care oferă cele mai multe posturi pentru medicii și personalul medical din România?
Cu siguranță, în topul țărilor cu cele mai multe oferte pentru personalul medical din România rămâne Germania. Până acum, de la începutul anului s-au înregistrat peste 60 de oferte de muncă în Germania pe platforma noastră, în timp ce în Marea Britanie aproximativ jumatate.
Au apărut în ultimul/ii ani țări noi care sunt interesate de recrutarea de personal medical român?
Printre țările noi care au început să promoveze oferte de muncă în România se află Austria, iar de puțin timp recrutori din Emiratele Arabe Unite, mai exact Dubai, și-au îndreptat interesul și către personalul medical din România.
Dintre medicii care decid să plece în străinătate, sunt și cazuri care renunță la munca în clinicile private de la noi?
Cauza îndreptării atenției medicilor sau asistenților către alte țări nu e neapărat legată de locul în care muncesc, fie el spital de stat ori clinică, ci mai degrabă de posibilitățile de dezvoltare profesională și explorare a unui alt sistem medical și a unei alte comunități. Sunt multe cadre medicale practicante în spitalele de stat care nu vor pleca într-o altă țară a carui sistem sanitar este foarte bine dezvoltat, indiferent de salariile sau beneficiile pe care acesta le pune la dispoziție.
Există vreo specializare în care discutăm deja de un adevărat deficit de medici/personal medical doritor să profeseze în afară?
În acest moment nu există un deficit din acest punct de vedere deoarece există un oarecare echilibru cu privire la cei care doresc să profeseze în țara natală și cei care doresc să profeseze temporar în altă parte.
Anul trecut multe cadre medicale s-au relocat în România dintr-un oraș într-altul prin intermediul nostru, iar asta arată cu siguranță că dorința românilor este de a rămâne în țară.
Care este experiența medie pe care o au medicii care aleg să plece în străinătate?
Experiența medie pe care o au medicii care aleg să plece este de aproximativ 3 ani.
Cu ce vor veni nou edițiile din acest an ale Careers in White?
Anul acesta, edițiile Târgurilor de Job-uri aduc pentru personalul medical aflat în căutarea unui loc de muncă o gamă mult mai largă de recrutori. Am analizat intens feedback-ul primit sezoanele trecute și venim în întâmpinarea personalului medical cu oferte foarte bine pliate pe nevoile lor. De asemenea, foarte mulți recrutori locali și-au manifestat interesul de a participa la târguri, iar noi suntem mai mult decât bucuroși să îi primim.
De asemenea, una din noutățile acestui sezon este faptul că oamenii pot obține pe loc unul din posturile disponibile și pot semna contractul de angajare chiar la târg. De aceea, este important ca ei să își aducă la târg documentele în original, pentru că au șanse reale de a fi angajați pe loc.
Comments are closed.