Avem în ziua de azi o piață a muncii adaptată pe nevoile angajaților în proporție destul de mare. Și spun asta gândindu-mă la cele mai multe companii care sunt în căutare de noi talente tot mai des. Avem o piață a muncii destul de inovatoare și, de aceea, sunt companii care își doresc să ofere cele mai bune condiții pentru angajații lor. Flexibilitatea și munca de acasă reprezintă o caracteristică a generației Y, care își dorește să aibă acest beneficiu la locul de muncă ales.
Companiile au programe și își adaptează business-ul de multe ori și pe nevoile angajaților. Problema care se pune în acest caz este productivitatea angajaților, dar și performanța business-ului în cazul în care există acest beneficiu acordat angajaților.
Unele păreri sunt pro acestui mod de lucru deoarece:
- motivația angajaților crește;
- compania care oferă acest beneficiu își creează un brand de bun angajator și atrage noi talente;
- angajații nu se simt controlați zi de zi;
- angajații își pot rezolva lucrurile personale în ziua în care și-au propus să lucreze de acasă fără să fie nevoie să lipsească o zi, să se învoiască;
- în cele mai multe cazuri, task-urile sunt îndeplinite conform deadline-ului cerut, chiar dacă este făcut de acasă;
- și automat avem și o scădere a fluctuației angajaților.
Părerile contra acestui mod de lucru:
- angajații nu sunt la fel de productivi acasă deoarece depind în unele cazuri de ceilalți colegi și atunci întârzie deadline-uri;
- unele companii nu sunt deschise la acest gen de activitate și nu consideră că angajații vor munci acasă;
- de multe ori și angajații, nefiind în mediul de muncă sunt tentați să facă mai mult alte activități de-ale casei decât munca în sine;
- neîncrederea atât a companiei, cat și a angajaților crește în unele cazuri deoarece simt că nu au controlul asupra muncii.
Cert este că acest gen de activitate se pretează doar pentru anumite industrii sau anumite poziții în companie. Nu vor putea lucra remote angajații care lucrează în fabrică și în ture, însă s-ar putea ca aceia care au un job peste 70% în fața calculatorului să facă acest lucru mult mai ușor.
Depinde însă foarte mult de cât de inovatoare și deschisă la idei noi este compania, de cât de mult își doresc angajații acest lucru și când se realizează acest lucru. Dar este clar că este un aspect tot mai des abordat de companii și cerut de noii angajați.
Un articol de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.
Comments are closed.