Revenim cu un articol scris de Bogdan Băbălău-Maghiar în care abordează networkingul ca o variantă de a găsi oportunități profesionale.
Cand ti-ai cautat ultima data un loc de munca? Te-ai gandit sa apelezi la persoane din reteaua ta sau ai preferat sa navighezi pe site-uri de anunturi si joburi? Poate in timp ce erai pe Facebook ai vazut un anunt de angajare si te-ai gandit sa aplici. Ai descarcat chiar si CV-ul de pe ejobs/best jobs si l-ai trimis la zeci de firme in speranta ca vei fi chemat la un interviu.
Ultimele 4 joburi pe care le-am avut au venit in urma networkigului. In doua cazuri nici macar nu am prezentat un CV.
In momentul in care dedici o parte din activitatea ta crearii unei retele de oameni valorosi, oportunitatile vor aparea la tot pasul. Cum facem asta? Hai sa vedem.
Înțelege activitatea profesională a celorlalți
In primul rand vorbeste cu ceilalti despre activitatea lor profesionala. Pe langa faptul ca vei afla lucruri aplicabile in ceea ce faci tu, vei avea ocazia sa impartasesti la randul tau din experienta ta. Astfel mai multi oameni afla la ce te pricepi si cum ii vei putea ajuta, pe ei sau pe cunoscuti ai lor.
Este o tehnica pe care o folosesc in interactiunile cu alte persoane si anume sa treci cu interlocutorul tau prin trecutul lui, prezent si viitor. Adica sa vezi ce realizari a avut, cu ce se ocupa in prezent si care ii sunt planurile de viitor. Asa vei avea ocazia sa punctezi si tu aspecte concrete din activitatea ta profesionala care vor scoate in evidenta abilitatile pe care le ai.
Participă la evenimente
In al doilea rand, participa la evenimente. Intr-un articol viitor iti voi spune cum sa alegi evenimentele la care sa participi, dar pana atunci, daca vrei o schimbare e important sa cunosti mai multi oameni din diferite domenii. Asa vei avea ocazia sa auzi de joburi vacante sau oportunitati pe care nu le poti rata.
Nu te poti astepta sa stai intr-un birou si fara a interactiona cu altii si sa gasesti jobul perfect. Cu cat vei cunoaste mai multi oameni, cu atat sansele de a gasi un loc de munca mai bun cresc.
Proactivitatea este un plus
Fii dispus sa ajuti, chiar si fara sa ai un beneficiu de pe urma acestui fapt. Tin si acum minte cum am ajuns sa lucrez in televiziune.
Un prieten al meu m-a rugat sa il ajut in filmarea unui spot video si 6 luni mai tarziu ocupam pozitia de specialist marketing in acea televiziune. Nici prin gand nu mi-a trecut cand am fost la filmari ca voi ajunge sa lucrez acolo, dar cunoscand directorul cu ocazia filmarilor si avand o recomandare din partea prietenului meu, am primit jobul.
Asigură-te că rămâi în mintea oamenilor
Fii memorabil! Partea aceasta e preferata mea. Imi place sa raman in mintea celorlalti, sa isi aduca aminte de mine si sa las o impresie placuta dupa fiecare interactiune.
Nu lasa ca prezenta ta sa fie trecuta cu vederea. Fii memorabil prin tinuta, limbaj verbal si non-verbal, vocabular, carisma si poate cel mai important, fii de incredere. Oamenii isi vor dori sa lucreze cu tine daca le castigi increderea.
Fă-ți prieteni recrutori
Si inca un “pont” suplimentar: imprieteneste-te cu un recruiter. Prin natura activitatii lui e la curent cu multe locuri de munca si astfel poti sa afli primul despre cele mai bune oportunitati. Insa aici iti dau o sugestie: nu fi egoist! Nu te gandi doar la tine. Ajuta-l sa gaseasca candidati potriviti recomandandu-i persoane din anturajul tau, persoane de calitate. Cu siguranta la momentul potrivit va veni si oportunitatea pentru tine.
Se spune ca cele mai bune oportunitati vin atunci cand tu esti pregatit pentru ele, asa ca te incurajez sa te dezvolti, sa cauti mereu sa iesi din zona de confort si sa cunosti oameni noi. Astfel vei avea beneficii in orice activitate vei intreprinde.
Spor la networking!