Ce am învăţat, concluziile unei treceri spre antreprenoriat

0

Aneta Neagomir încheie seria de articole-confesiuni despre devenirea ei ca antreprenor. 

Ce as putea spune ca am invatat din experienta mea de pana acum si sper sa apreciez aceste invataturi tot timpul:

  Nu uita motivul care a stat la baza deciziei de a o lua pe cont propriu.  

In momentul in care incepi un business al tau simti ca ai mult timp si vei avea parte de tot ce-ti doresti. In realitate nu e chiar asa: cand incepi sa muncesti pentru tine ai de multe ori tendinta sa uiti de tine, intri in proiecte mari si multe si esti nevoit sa muncesti seara tarziu, dimineata devreme.

Am facut si eu asa si mi-am amintit motivul initial: sa am timp pentru mine. Si atunci m-am oprit si mi-am setat mai intai timpul de care am eu nevoie sa ma simt bine si apoi timpul pe care vreau sa-l petrec muncind pentru mine si timpul pe care vreau sa-l petrec cu familia. Daca toate acestea sunt echilibrate, va garantez ca veti simti ca lucrurile functioneaza bine.

   Redefinirea valorilor

Este destul de greu sa renunti la unele lucruri care iti fac viata fericita. Insa de fiecare data cand vreau sa-mi iau ceva doar ca asa ma simt bine, ma intreb daca am nevoie intr-adevar de acel lucru sau este mai mult un moft. Am citit undeva ca tot ceea ce ne cumparam in viata, cumparam de fapt cu timpul nostru. Daca iti iei un lucru scump inseamna ca trebuie sa muncesti mai mult pentru el.

Redefinirea valorilor a fost pentru mine un moment destul de greu, dar am avut variante pentru fiecare si sunt multumita de alegerile facute. Si abia cand simti ca ai coborat de pe un piedestal simti ca intelegi altfel viata si apreciezi mai mult ce ai. Ma bucur ca am inceput viata pe cont propriu acum pentru ca in alti ani, mi-as fi dorit sa castig mai mult. Acum imi doresc sa ma bucur mai mult de ce am in jurul meu. Cred ca acestea vin cu o experienta si o maturitate care se formeaza in timp.

   Aveti rabdare

Imi zic in fiecare zi sa am rabdare ca va veni timpul meu, ca inca nu stie lumea de mine, ca inca mai trebuie sa castig credibilitate. Si inca nu am cunoscut persoane care din prima luna sa cunoasca succesul. Cred ca exista totusi. Consider ca o perioada de 2 ani de zile este necesara pentru a va gasi calea cea buna, pentru a va afirma si mai ales sa va cunoasca lumea. Este un sentiment destul de placut cand mergi la intalnire si ti se spune: “Ah, va stiu”.

   Lucrati organizat

Cred ca nu am avut o agenda mai clara si mai ordonata ca si acum de cand muncesc eu. Probabil e altfel sentimentul cand simti ca poti controla tot. In fiecare saptamana stiu exact cat timp petrec pentru mine si de fiecare data imi trec mai intai dorintele mele si in functie de ele imi stabilesc intalniri. Nu mi s-a intamplat asta niciodata pana acum, dar imi da un sentiment extrem de placut.

  Puneti-va bani de-o parte

Rabdarea e buna, timpul e pretios, dar daca nu aveti bani sa va bucurati de ele nu le apreciati la adevarata valoare. Si ca sa nu va apuce stresul de zi cu zi, faceti-va un plan de cati bani aveti nevoie ca sa supravietuiti fara sa castigati nimic din business-ul vostru vreo 6 luni, strangeti suma respectiva si apoi….lumea e a voastra. Va mai trebuie un dram de curaj!

COMENTARII: