Sunt cunoscute efectele benefice ale sportului asupra sănătății, exercițiile fizice ne ajută însă și să fim mai eficienți la locul de muncă. Aflați mai multe detalii dintr-un interviu acordat allaboutjobs.ro de Sergiu Vescan, antrenor personal.
Cum crezi că ne poate ajuta sportul pentru a fi mai productivi la job?
In primul rand vreau sa spun ca, sportul are si o componenta psihologica nu numai fizica in ideea in care prin practicarea regulata a exercitiilor fizice se poate obtine pe langa un tonus fizic superior si unul mental care sporeste eficienta la locul de munca.
Activitatea fizica favorizeaza un echilibru mental crescut, autocontrol sporit, o abordare relaxata a situatiilor dificile si stresante, lucruri determinante pentru gandirea creativa. Un sportiv stie foarte bine ce inseamna sa nu renunti. Nu e asa ca tentatia de a o lasa balta e mare atunci cand muschii iti ard si antrenorul iti stoarce ultima picatura de energie? Determinarea, adica capacitatea de a te ridica din “cenusa” dupa o activitate epuizanta iti poate servi foarte bine oriunde ai lucra.
O cercetare publicata in “Journal of Sports Sciences” a descoperit ca sportivii infrunta in general 3 tipuri de stres: personal, organizational si competitional. Este adevarat ca si tu te confrunti zilnic cu ele? Exercitiul fizic iti da motivatie, incredere si o atitudine pozitiva ca sa le depasesti. Asa ca treci la antrenament!
Cât de mult ne ajută psihic timpul petrecut în sala de sport?
Exista intre minte si corp o legatura importanta. Facem multe lucruri pentru a ne valida pe noi ca persoane: absolvim o facultate de prestigiu sau luptam pentru un job recompensat bine financiar, insa prea putini dintre noi au inteles ca printr-un un stil de viata sanatos si-au imbunatatit considerabil calitatea vietii depasind anumite bariere cum ar fi: frica de esec prin abordarea unei atitudini entuziaste (este posibil sa fie greu la inceput, dar nu o sa renunt pentru ca fac ceva pentru sanatatea si corpul meu) sau obstacolele de ordin psihologic care apar pe drum in speta lipsa motivatiei.
Dimineața înainte de a merge la birou sau seara? Când este mai potrivit să facem sport?
Este potrivita orice ora din zi mai ales ca traim in secolul vitezei unde exista in permanenta un du-te vino datorat lipsei timpului si aici intervine factorul decizional. Cand sa merg la sala? Cand am timp. Pentru cei care muncesc cate 10 ore pe zi, mai au si familie, deja sportul nu mai este o prioritate si atunci incearca sa gaseasca o „portita” pentru a ajunge la sala.
In alta ordine de idei, cu siguranta dimineata cand organismul este odihnit este mai potrivit sa facem sport pentru ca seara dupa cateva sesiuni de ”meetings” la birou eficienta scade, apare oboseala si nici randamentul in sala de sport nu va fi acelasi.
Abonament gratuit la sală. Este un beneficiu tot mai des oferit de angajatori. Crezi că este apreciat?
Pai, ar trebui sa fie. Nu as putea sa stiu cati apreciaza si cati nu dar pot sa spun ca in ziua de azi majoritatea salilor ofera o multitudine de programe de antrenament de tip aerobic,fitness, pilates, yoga etc care se pot mula foarte bine pe marea majoritate a celor care doresc sa inceapa un program de exercitii. Exista totusi si categoria „antisportivi” care cu siguranta vor aprecia mai mult angajatorul care e dispus sa ofere altceva in contul abonamentului la sala.
Tot mai multe clădiri de birouri au propria sală. Poate fi eficientă o pauză de acest gen în mijlocul programului?
Bineinteles ca da. Eu chiar recomand astfel de pauze celor care au o munca in mare parte sedentara, ca dupa o ora de stat pe scaun cel putin 10 min sa se faca exercitii simple de stretching, usoare mobilizari ale capului si gitului pe toata amplitudinea articulara. Cei care vor un program complex de exercitii, sigur pot folosi sala de sport a cladirii unde isi desfasoara activitatea cu conditia ca aceasta sala sa dispuna de un minim de dotari pentru buna desfasurare a acivitatilor.
Ce tip de exerciții le sugerezi celor care au o muncă la birou?
De obicei marea majoritate a celor care stau la birou dezvolta o serie de atitudini viciate a coloanei vertebrale si din aceasta cauza le recomand exercitii care sa contracareze efectele care le-ar putea avea in timp aceste deformari. Recomand mici plimbari de 10-15 minute dupa 2-3 ore de sezut pe scaun sau usoare intinderi ale coloanei vertebrale la fiecare ora.
Comments are closed.