Ziua îndrăgostiților, fie că o sărbătorim în stil american de Sfântul Valentin, fie că petrecem românește de Dragobete are un impact asupra companiilor. Și nu mă refer doar la agențiile de turism, producătorii de ciocolată sau florării…un articol de Monica Soare, managing partner Artwin.
Efectul dragostei asupra muncii
În această perioadă în care dragostea plutește în aer, oamenii pot reacționa diferit: pot fi entuziaști, hotărâți să termine treaba mai repede pentru a ajunge curând la iubită sau pot fi atât de euforici încât să se concentreze mai puțin asupra lucrurilor pentru care primesc salariu la sfârșitul lunii. Evident există și categoria dezamăgiților, unii dintre ei refugiindu-se asiduu în muncă.
Când mai bine de jumătate din perioada activă a zilei o petrecem în birou, nu trebuie să ne mai mirăm când un studiu din Marea Britanie arată că unul din trei angajați are o relație romantică la serviciu.
Cu excepția cazurilor care se concretizează printr-o căsătorie sau parteneriat asumat, majoritatea poveștilor rămân doar subiect al bârfelor de la țigară și cafeaua de dimineață. Este o expunere care poate să îți afecteze cariera – să îți aducă promovarea (dacă relația e bine țintită, cum spun unii) sau decăderea (când se termină nefericit relația sau există un conflict de interese).
Șapte factori care favorizează dezvoltarea unei relații personale la birou
- Timpul. Mi-aduc aminte de sinceritatea unuia dintre managerii cu care am lucrat la un moment dat: petrec mai mult timp cu asistenta de departament decât cu soția acasă. Când lucrezi atât de mult timp cu cineva, începi să cunoști persoana respectivă din ce în ce mai mult, inclusiv afli detalii personale. Începi să îi înțelegi personalitatea, modul de a gândi și de a reacționa, se creează o chimie care poate trece de relația profesională.
- Primul impuls ar fi să credem că stresul îi face pe oameni să nu se mai gândească la relații personale. Uneori din contră, o situație tensionată poate fi destinsă de zâmbetul cuceritor al colegei de birou. Cunoscând contextul de la birou, posibil ca vecinul de birou să înțeleagă mult mai bine problemele cu care te confrunți decât partenerul de acasă.
- Un șef dificil determină o coeziune mai bună a echipei, crearea unor alianțe în organizație pentru a face mai bine față solicitărilor sau abordărilor nerealiste. În plus, un șef dificil poate duce la dezangajarea salariatului pe principiul – oricum e nasol, vreau să plec din companie, ce mai contează dacă se află de relația mea…
- Lipsa opțiunilor. Oamenii petrec atât de mult timp la birou că nu mai au alte ocazii de interacțiune și identificare a unui potențial partener.
- Întâlnirile informale și teambuildingurile – dau ocazia angajaților să treacă de zona profesională, să vadă colegii și dintr-o perspectivă mai umană. De fapt acestea sunt nu doar oportunități de a lăsa imaginația să creeze scenarii, ci și de punere a lor în practică.
- Siguranța pe care ți-o dă cunoașterea colegilor: lumea e plină de persoane “ciudate”, iar un coleg de birou e mai sigur decât un necunoscut întâlnit într-un bar sau discotecă.
- Atracția pentru o relație “interzisă”. Un cercetător de la University of British Columbia a descoperit că atunci când un lucru este interzis unui individ, creierul tinde să acorde o atenție mai mare acelui lucru. Încercați acum vă rog să nu vă gândiți la un urs alb…
Ce fac organizațiile?
Multinaționalele mari au importat deja politicile privind relațiile personale de la subsidiarele din alte țări cu mai multă vechime și experiență în domeniu. În celelalte organizații, primele dificultăți și dileme datorate unei relații de dragoste la birou determină adoptarea unor principii sau politici privind relațiile personale. Obiectivul unor astfel de politici este să apere companiile împotriva acuzațiilor de hărțuire sexuală, favoritisme sau conflicte care pot afecta productivitatea și atmosfera din birou.
Consecințele încălcării politicilor companiei privind relațiile personale
În practică, de multe ori politicile pe această temă au mai mult rolul de sperietoare sau pentru a ghida angajații spre o anumită decență și păstrarea imparțialității. Spun rol de sperietoare întrucât aceste relații sunt greu, uneori penibil, de investigat și dovedit.
Totuși companiile care pun accent pe etică, pot lua măsuri pentru a reduce impactul unor astfel de relații sau pentru a da un exemplu pentru organizație. Printre astfel de măsuri se numără:
- mutarea unuia dintre parteneri într-un alt departament, pentru a evita conflictele de interese
- retrogradarea angajatului din rol de supervizare
- sancțiuni disciplinare – puțin probabil și doar dacă sunt și alte elemente care să conducă la această măsură (acuzații de hărțuire, întărzieri, scăderi de performanță etc.), mai ales când relațiile nu pot fi dovedite.
- concedierea (pentru acuzații dovedite de hărțuire sau când este afectată serios imaginea organizației). În general, concedierea va îmbrăca forma de acord al părților sau demisie.
De cele mai multe ori, teama de a nu fi pedepsit direct sau indirect îi face pe angajați să ascundă și mai bine relațiile personale pe care le dezvoltă. Nu înseamnă că și reușesc.
Când vine vorba de dragoste la birou e bine să pui bine în balanță avantajele și dezavantajele: este posibil să găsești dragostea vieții sau să pierzi cel mai bun job pe care l-ai avut.